Mielipide

Ympäristölle haitalliset tuet viherpesua

Viime aikoina ympäristöjärjestöt ja vihreät ovat alkaneet puhua ympäristölle haitallisten tukien radikaalin leikkaamisen tarpeesta. Kehysriihessä yhteen kimppuun ympätyt tuet olivat pölkyllä.

Näihin ”ympäristölle haitallisiin tukiin” lukeutuu monia sellaisia tukia tai verovähennyksiä, joiden lakkauttamisen tai rajun leikkaamisen suora vaatiminen ei juuri herättäisi vastakaikua suomalaisten parissa.

Tällainen brändääminen on lähinnä kiistanalaisten ja sosiaalisesti eriarvoistavien tavoitteiden viherpesua.

Esimerkiksi työmatkakuluvähennyksen idea on tehdä työmarkkinoista joustavampia tekemällä myös hieman kauempana olevan työn vastaanotosta kannattavampaa. Työn perässä muuttaminen ei usein ole järkevää, etenkin jos kyseessä on pätkätyö tai kun työntekijä on perheellinen. Julkiset liikennevälineet eivät suuressa osassa Suomea ole aito vaihtoehto työmatkan taittamiseen.

Energiaintensiivisen teollisuuden alempi sähköverokanta taas parantaa merkittävän työllistäjän kilpailukykyä maailman markkinoilla.

On vaikea ymmärtää, että ympäristölle haitallisiksi on nimetty myös koko joukko metsänhoidon tukia, kuten nuoren metsän hoidon ja energiapuun tuki.

Maatalouden puolella leimakirveestä saavat sellaisetkin kuin eläinten hyvinvoinnin tai porotalouden tuet.

On helppo yhtyä järjestöjen tavoitteeseen kivihiilestä irtautumisesta ja hajautetun, uusiutuvan pienenergiantuotannon suosimisesta. Suomeen tuodaan vuosittain energiaa 8,5 miljardin euron arvosta.

Kotimainen uusiutuva energia voi olla vihreän talouden ja tuhansien uusien työpaikkojen kivijalka.

Kestävään luonnonvarojen hyödyntämiseen pohjautuva talouskasvu on paras tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Maaseudun elinkeinojen ja ympäristön vastakkainasettelun sijaan juuri tässä on mahdollisuus, jossa myös ympäristöjärjestöjen asiantuntemusta kaivattaisiin. Sen sijaan ”ympäristölle haitalliset tuet” on termi, jonka käyttöä on leikattava radikaalisti.

Teppo Säkkinen

puheenjohtaja

Suomen Keskustanuoret

Jirka Hakala

puheenjohtaja

Keskustan Opiskelijaliitto

Lue lisää

Halla-aho asettunut pormestarimoodiin

Jussi Halla-aho kritisoi maataloustukia "kitkuttelemiseksi kepulaisella tukiaispolitiikalla" – MTK:n Wallin pöyristyi: "Toivon, että kyseessä on yksittäinen heitto"

IPCC:n ilmastotoimet tapetilla myös EU:ssa – Poliittisiksi keinoiksi tutkijat nostavat hiilikaupan ja ympäristölle haitallisten tukien poiston

Alanko-Kahiluoto: Maatalouden tuet kohdistettava luomuun