Pääkirjoitus

Kotimaasta löytyy upeita lomakohteita

Pääkirjoitus 19.02.2018

Suomi on päässyt mukaan matkailun kasvuun.

Matkailu on yksi nopeimmin kasvavista elinkeinoista maailmassa. Myös Suomi on päässyt mukaan kasvuun. Kansainvälisen matkailun kasvu oli viime vuonna Suomessa suurinta Pohjoismaissa.

Matkailualan voimakkaasta ja pitkään jatkuneesta kasvusta kertoo, että ulkomaisten matkailijoiden määrä Suomessa on 2000-luvulla kaksinkertaistunut. Tämä näkyy eri puolilla Suomea matkailualan kiivaana rakentamisena ja jopa työvoimapulana.

Matkailualan järjestön Visit Finlandin mukaan Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä matkailussa lyötiin viime vuonna kaikki ennätykset. Maailman matkailujärjestön UNWTO:n mukaan kansainvälinen matkailu kasvoi viime vuonna seitsemän prosenttia. Suomessa kasvu oli kaksinkertainen, koska ulkomaiset yöpymiset lisääntyivät meillä 14 prosenttia.

Vaikka viime vuosina aasialaisten matkailijoiden määrä on kasvanut nopeasti, yli puolet matkailijoista tulee edelleen EU:n alueelta. Prosentuaalisesti eniten matkailijoiden määrä Suomeen kasvoi viime vuonna Kiinasta ja Hongkongista, Britanniasta ja Venäjältä.

Visit Finlandin mukaan Suomen matkailun kasvua tukee muun muassa Euroopan suosituimpien turistikohteiden kova tungos. Sen lisäksi matkailijat etsivät uusia ja turvalliseksi miellettyjä kohteita. Suomen matkailun valtteina ovatkin luonnon läheisyys, väljyys ja hiljaisuus. Lumi, joulupukkia ja revontulet ovat eksoottisia elämyksiä. Niiden vetovoima maailmalla on vahva.

Ruokakulttuuri merkitys matkailuelämyksessä on suuri. Ruoka kytkeytyy vahvasti paikallisiin tuottajiin, tarinoihin ja paikalliskulttuuriin. Puhdasta, maukasta, turvallista ja monen matkailijan mielestä myös eksoottista suomalaista ruokaa kelpaa tarjota.

Vaikka usein ajatellaan, että vain Lappi vetää ulkomaisia matkailijoita, tilastot kertovat, että myös muut kohteen kiinnostavat. Lapissa ja Kuusamossa kasvu oli viime vuonna prosentuaalisesti suurinta, mutta Uudellamaalla yöpymisiä oli eniten. Matkailu kasvoi myös muualla Suomessa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Helsingin satama oli viime vuonna maailman vilkkain matkustajasatama. Helsingin satamien kautta kulki yli 12 miljoonaa matkustajaa.

On hienoa, että ulkomaisten matkailijoiden määrä on kasvussa. Kotimaan matkailun merkitystä ei kuitenkaan sovi aliarvioida. Tilastojen mukaan matkailuun kulutettiin pari vuotta sitten Suomessa yhteensä noin 14 miljardia euroa. Tästä kotimaisten matkailijoiden osuus oli noin 70 prosenttia.

Kotimaan matkailun kasvu ei yltänyt viime vuonna samaan kasvuun kuin muualta tulleiden matkailijoiden määrä. Kotimaiset yöpymisen kasvoivat noin puolitoista prosenttia. Tänään alkavilla hiihtolomaviikoilla tilannetta voidaan korjata. Hiihtolomaviikot ovat kotimaan matkailun sesonkiaikaa.

Lumen perässä ei nyt tarvitse matkustaa, koska lunta löytyy koko maasta. Hiihtolomalla voi hiihtää, lasketella ja luistella aivan eteläistä Suomea myöden.

Vaikka monet haluavat etelän lämpöön eivätkä talvilajit kiinnosta, löytyy perinteisille talviharrastuksille monenlaisia vaihtoehtoja kotimaastakin. Esimerkiksi maatilamatkailussa ja kylpylöissä on laaja valikoima.

Vuodenajasta riippumatta kulttuuritarjonta on Suomessa laaja eikä niihin tutustuminen edellytä pitkälle matkustamista. Maakunnissa on laskettelukeskusten lisäksi monipuolista kulttuuritarjontaa esimerkiksi teattereissa, museoissa ja taidenäyttelyissä. Pääkaupunkisedulta löytyy yhteisillä varoilla ylläpidettäviä kulttuurilaitoksia. Kansallisooppera, Kansallisteatteri, Kansallismuseo, Kiasma ja Ateneum ovat tutustumisen arvoisia paikkoja.

Suomi on hieno matkakohde. Lisäksi kotimaan matkailu luo työtä koko maahan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT