Pääkirjoitus

Lihabuumi haastaa tuotannon

Pääkirjoitus 23.05.2018

Nykyhinnoilla kulutuksen kasvu valuu lihantuojien kukkaroihin.

Suomalaiset söivät alkuvuonna lihaa kaksi prosenttia viime vuotta enemmän, kertoo Kantarin tuore lihabarometri (MT 21.5.). Kulutuksen kasvu painottui siipikarjan- ja naudanlihaan. Sian- ja lampaanlihaa lautasille nostettiin aiempaa vähemmän. Lihaa Suomessa tuotettiin tammi–huhtikuussa 130 miljoonaa kiloa, mutta kulutettiin 10 miljoonaa kiloa enemmän.

Paljon puhutun kasvisbuumin ansiosta suomalaiset ilmeisesti syövät kasviksia aiempaa enemmän. Samaan aikaan on kuitenkin käynnissä myös lihabuumi, joka voi vahvasti monista vastakampanjoista huolimatta. Jokainen harkitkoon ruokavalionsa. Lihabuumi kuitenkin haastaa suomalaisen lihantuotannon – nykyhinnoilla kulutuksen kasvu valuu lihantuojien kukkaroihin.