Pääkirjoitus

Vaaleissa huomio äänestäjien huoliin

Pääkirjoitus 09.01.2019

Maailmanlaajuisten ongelmien lisäksi pitää puhua myös ihmisen kokoisista asioista.

Eduskunta aloitti eilen vaalikauden viimeisen istuntokauden. Kansanedustajilla on todella kiire saada käsiteltyä kaikki hallituksen lakiesitykset, koska istuntokausi päättyy huhtikuun 14. päivä pidettävien eduskuntavaalien takia jo maaliskuun puolessavälissä.

Suurimmat lakipaketit liittyvät sote- ja maakuntauudistukseen sekä tiedustelulakeihin. Tiedustelulait ehditään todennäköisesti saamaan valmiiksi. Eduskunta päätti syksyllä, että lakiesityksiin liittyvä perustuslain muuttaminen tehdään kiireellisenä.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistuminen on nyt perustuslakivaliokunnan käsissä. Jos valiokunta edellyttää lakiesityksiin merkittäviä muutoksia, uudistusten valmistuminen tällä vaalikaudella on epävarmaa. Hallituspuolueiden edustajat uskovat, että isot uudistukset saadaan valmiiksi, mutta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei usko, että kaikkia sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä esityksiä ehditään käsitellä ennen vaaleja.

Lisäpainetta lakiesitysten käsittelyyn tuo käynnistymässä oleva vaalitaistelu. On kuitenkin tärkeää, että vaalikuumeen nousemisesta huolimatta kansanedustajat malttavat hoitaa työnsä asiallisesti päätökseen. Edellisen vaalikauden lopun sekavaa näytelmää ei nyt tarvita. Jos samanlainen farssi toistuu, ei ole ihme, jos kansalaisten luottamus poliittiseen päätöksentekoon hiipuu entisestään.

Kymmenen vuotta valmisteltu sote-uudistus pitää viimein saada käyntiin. Maakunnissa on valmisteltu maakuntauudistusta vuosia. Valmiudet maakuntahallinnon käynnistämiseen ovat korkealla, vain lainsäädäntö puuttuu.

Tulevalla vaalikaudella puolueilla riittää isoja haasteita ilman, että nyt valmisteilla olevat uudistukset aloitettaisiin taas alusta. Yksi isoimmista tulevan eduskunnan listalla olevista asioista on sosiaaliturvan uudistaminen.

Kevään eduskuntavaaleista on ennakoitu muun muassa Nato-, maahanmuutto- tai ilmastovaaleja. Kaikki ovat tärkeitä asioita, mutta puolueiden pitää kuunnella myös, mitä äänestäjät pitävät tärkeänä. Suurten, maailmanlaajuisten ongelmien lisäksi pitää puhua myös ihmisen kokoisista asioista.

Kunnallisalan kehittämissäätiön sunnuntaina julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat, että eduskuntavaaliteemojen kärkeen nousisivat terveyspalvelut, vanhusten huolto, nuorten syrjäytyminen, työttömien asiat, koulutus, energian saatavuus ja hinta, valtion talous ja velka, ilmastonmuutos sekä alueiden kehityserot.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelemat henkilöt ovat Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen kanssa samoilla linjoilla. MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan MTK suorastaan toivoo ilmastovaaleja. Hän muistuttaa, että metsänomistajat ja maanviljelijät ovat ratkaisujen tuojia ilmastonmuutoksessa. (MT 31.12.)

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mielestä ykkösasia on työllisyys. Keski-Pohjanmaan ammattiopiston lehtori Jaana Sinko arvioi, että ilmasto korostuu vaaleissa. Hän on myös huolissaan vanhuksista ja nuorisosta.

Puolueilla riittää kiirettä eduskuntavaalien jälkeenkin. Samaan aikaan kun puolueet käyvät hallitusneuvotteluja, niiden pitää käydä eurovaalikampanjaa. Eurovaalit ovat jo toukokuussa ja maakuntavaalit mahdollisesti syksyllä. Lisäksi tulevan hallituksen pitää valmistautua Suomen kesällä alkavaan EU:n puheenjohtajakauteen.

Vaalikeskusteluja on tiedossa tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Vaikka vaalisuma saattaa kyllästyttää sekä poliitikkoja että äänestäjiä, kaikkiin vaaleihin riittää tärkeitä teemoja, jotka ansaitsevat asiallisen käsittelyn.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT