Pääkirjoitus

Oppositiopuolueet kärkkyvät jättipottia

Pääkirjoitus 11.01.2019

Erityisen murheellinen Ylen tutkimustulos on sinisten lisäksi keskustalle.

Ylen eilen julkaisema puoluekannatusmittaus lupailee huhtikuun eduskuntavaaleista oppositiolle jättipottia. Vaikka kokoomuksen kannatus lisääntyi edellisen tutkimukseen verrattuina puoli prosenttiyksikköä 19,6 prosenttiin, on hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus pudonnut eduskuntavaaleista 20 prosenttiyksikköä.

Erityisen murheellinen Ylen tutkimustulos on sinisten lisäksi keskustalle. Huolimatta siitä, että hallitus on saavuttanut tärkeimmät talouspoliittiset tavoitteensa, ei pääministeripuolue näytä saavan äänestäjien kiitosta. Puolueen kannatus laski edelliseen mittauksen verrattuna lähes prosenttiyksikön 16,1 prosenttiin.

Tutkimuksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan keskustan kannatuskato näkyy erityisesti vanhan Oulun läänin alueella, joka on pääministeri Juha Sipilän vaalipiiri. Sinisten kannatus ei ole lähtenyt nousuun, vaan alentunut prosenttiin.

Vaikka puolueiden kannatusmuutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään, silmiinpistävää on perussuomalaisten kannatuksen nousu kuukaudessa 2,1 prosenttiyksiköllä 10,2 prosenttiin. Vihreiden kannatusnousu näyttää sen sijaan taittuneen lievään laskuun. Lievää laskua on myös SDP:llä.

Perussuomalaisten kannatus nousi mittausjakson alussa joulukuussa, kun uutisoitiin Oulussa alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Toinen nousupiikki ajoittui Turjan mukaan joulun välipäiviin. Silloin uutisoitiin murhaepäilystä Helsingin Arabianrannassa. Näissä tapauksissa epäillyillä tekijöillä on maahanmuuttajatausta.

Puolueiden kannatusarvion lisäksi Taloustutkimus arvioi, miten tämänhetkiset kannatusprosentit näkyisivät kansanedustajapaikkoina. Mittauksen mukaan kansanedustajapaikkoja lisäisivät SDP, vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto. Paikkoja menettäisivät perussuomalaiset, keskusta ja RKP.

SDP:n kansanedustajamäärä kasvaisi kolmellatoista paikalla 47 kansanedustajaan, vihreät saisivat 25 paikkaa eli kansanedustajien määrä kasvaisi kymmenellä, ja vasemmistoliiton paikkamäärä nousisi kolmella 15 kansanedustajaan. Hallitusvastuusta huolimatta myös kokoomus pystyisi kasvattamaan paikkamäärää kuudella 43 kansanedustajaan.

Gallupkannatuksen noususta huolimatta perussuomalaisten kansanedustajamäärä vähenisi nykyisestä kahdella, ja edellisiin eduskuntavaaleihin verrattuna kansanedustajien määrä vähenisi peräti 23 paikalla. Perussuomalaisista eronneen sinisten kannatus ei riittäisi tutkimuksen mukaan yhteenkään kansanedustajaan.

Keskustan paikkamäärän arvioidaan vähenevän seitsemällä paikalla 42 kansaedustajaan. Puolueen tuskaa lisää Turjan mielestä se, että puolue sai edellisissä eduskuntavaaleissa monissa vaalipiireissä viimeisen paikan. Viimeinen paikka saattoi tulla vain pienellä marginaalilla kilpailevan puoleen ehdokkaisiin. Turjan mukaan yksittäisten ääniharavien suosio voikin vaikuttaa lopullisiin paikkamääriin.

Ylen mittauksen tulos on samansuuntainen Alman joulun alla julkaiseman mittauksen kanssa. Niiden perusteella näyttää, että perussuomalaisten nousun lisäksi SDP:n ja kokoomuksen kamppailu suurimman puoleen asemasta tiivistyy. Keskustan mahdollisuudet nousta kisaan mukaan näyttävät hiipuvan.

Vaalikamppailu on vasta alussa, ja kuten perussuomalaisten nopea nousu osoittaa, suuriakin muutoksia voi vielä tapahtua. On myös vaikea arvioida, miten uudet poliittiset liikkeet vaikuttavat vaalitulokseen ja paikkamääriin. Ylen mittauksessa niiden yhteenlaskettu kannatus oli kuitenkin vain noin kaksi prosenttia.

Äänestäjillä on nyt poikkeuksellisen paljon valinnanvaraa ja eduskuntavaalien todellinen kannatusmittaus tapahtuu huhtikuussa. Toivottavasti puolueet pystyvät aktivoimaan äänestäjiä uurnille niin, ettei nukkuvien puolue ainakaan kasvata kannatustaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT