Pääkirjoitus

Rentunruusut kunniaan

Pääkirjoitus 11.01.2019

Aiemmat sukupolvet osasivat hyödyntää luonnon tarjontaa laajasti.

Karpalo, kangastatti ja maitohorsma on nimetty vuoden 2019 luonnontuotteiksi (MT 9.1.). Arktiset aromit ja Marttaliitto muistuttavat nimeämisellä kotimaisten luonnonantimien käytöstä ja sen monista mahdollisuuksista. Nimetyt luonnontuotteet edustavat tietysti vain pientä osaa siitä, mitä kaikkea luonto meille pyyteettä tarjoaa.

Aiemmat sukupolvet osasivat hyödyntää luonnon tarjontaa laajasti ja tunsivat muun muassa kasvien ja marjojen terveysvaikutukset. Tämä käytännön tieto on nykypäivänä useimmilta kadonnut – harva poimii rentunruusua ruokapöytäänsä, vaikka sitä omilta mailta löytyisikin. Perinnetietoja ja -taitoja kannattaa silti vaalia. Villiruoka on maailmalla myös kasvava bisnes.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT