Pääkirjoitus

Vaalikentillä luvassa värikäs valtataistelu

Pääkirjoitus 08.03.2019

Pääministerikin näyttää laittaneen vaalivaihteen silmään.

Eduskuntavaaleihin on nyt aikaa viisi viikkoa. Ehdokasasettelu umpeutui tiistaina. Paikkaa eduskunnasta hakee yhteensä runsaat 2 000 ehdokasta, joista tasan 200 sen lopulta lunastaa.

Politiikka on siirtynyt jo vahvasti vaalivaiheeseen. Puolueet ja niiden näkyvimmät poliitikot haastavat toisiaan näkyvästi ja kärjistäen. Kannatuskyselyitä tutkitaan tarkasti. Ne antavat niin puolueille kuin äänestäjillekin mahdollisuuden arvailla tulevan hallituksen kokoonpanoa.

Ylen torstaina julkistama kannatuskysely (Yle 7.3.) saa taatusti vauhtia vaalikamppailuun. Kyselyssä selvään irtiottoon ylsi SDP 21,3 prosentin kannatuksella. Sen ero toisena olevaan kokoomukseen (16,2 prosenttia) on jo liki viisi prosenttiyksikköä.

Pääministeripuolue keskusta (14,1 prosenttia) on vajonnut kauas suurimman puolueen asemasta. Se on edelleen kyselyn kolmas, mutta vajaan prosenttiyksikön päässä niskaan hengittävät vihreät (13,7) ja perussuomalaiset (13,3).

Merkittävimmät muutossuunnat kyselyssä ovat suurten hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen lasku sekä oppositiossa SDP:n ja etenkin perussuomalaisten nousu. Kiinnostavaa on myös vihreiden nopean nousun taittuminen liki prosenttiyksikön laskuun.

Kannatuslukujen takana tapahtuu paljon. Erityisen raskaasti tuore mittaus koettelee kokoomusta, jolta vielä hetki sitten käden ulottuvilla ollut pääministeripaikka näyttää karkaavan jo ennen vaaleja.

Kokoomusjohtaja Orpon tilanne on vaikea – puolueen ympäristöväkeä uhkaa lipua vihreisiin ja maahanmuuttokriittistä yrittäjäsiipeä perussuomalaisiin. Profiloituminen jommankumman mieliksi lisää pakoa toiselta laidalta.

Puolueen sisäinen oppositiokaan ei helpota Orpon vaalityötä. Esimerkiksi Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren jatkuva räksytys huojuvan sote-uudistuksen ympärillä syö hallituspuolueen tukea sisältä päin.

On selvää, että sama perussuomalaisten ja vihreiden välissä taiteilu vaikeuttaa myös SDP:n kampanjaa. Sen nousu porvarihallituksen johtamassa Suomessa on ollut yllättävän hidasta ja vaikeaa.

Keskustasta vuoto vihreisiin on ilmeisen vähäistä, mutta perussuomalaisten imua kannattajakunnassa puolue joutuu edelleen torjumaan.

Keskustajohtaja-pääministeri Juha Sipilä hyökkäsi viime viikonloppuna metsäpuheillaan "punavihreiden" kimppuun. Kohde suuttui, mutta kyseessä oli poliittinen teko – luultavasti sellainen, jota keskustan kenttäväki on jo tovin puheenjohtajaltaan odottanut. Sen kohteena oli vasemmiston ja vihreiden lisäksi ilmeisen harkitusti myös perussuomalaiset.

Pääministerikin näyttää nyt laittaneen vaalivaihteen silmään. Lähiviikot osoittavat, riittääkö rytminvaihdos ja tuleeko se puolueen vaalimenestyksen kannalta ajoissa.

Tulevasta vaalitaistelusta on ennakoitu poikkeuksellisen repivää. Se kuvastaa osaltaan muutosta yhteiskunnallisessa keskustelussa. Siinä on tällä hetkellä enemmän muotia riidellä ja loukata kuin hakea konsensusta.

Myös asetelma, jossa yksi puolue on karussa ja sitä jahtaa kilvan neljä lähes tasoissa olevaa, on omiaan kärjistämään kilpailua.

Perussuomalaiset kirii nyt paitsi maahanmuuttokritiikillä, myös kyseenalaistamalla Suomen ilmastovelvoitteet. Resepti näyttää toimivan.

Vihreät joutuvat pohtimaan nousunsa katkeamista. Siinä kyse voi olla äänestäjien epätietoisuudesta, kuka astuu puolueen johtoon vaalien jälkeen Pekka Haaviston väistyessä.

SDP:n nousulle Ylen kysely heittää myös pienen epäilyksen häivän. Kyselyn heikoin puolueelle oli viikko, jolloin puheenjohtaja Antti Rinne otti taas ohjat sairauslomansa jälkeen.

Paljon on vielä avoinna. Vaalikentillä nähdään vielä kova ja värikäs taistelu vallasta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT