Pääkirjoitus

Kriisi uhkaa maatiloja

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 19.09.2014

” Rahahuolet ovat tiloilla yhä vakavampi työssäjaksamiskysymys.”

Maatalouden kannattavuudessa ei ole ollut viime vuosina juuri kehumista. Alkanut syksy on silti muodostumassa poikkeuksellisen vaikeaksi.

Ei ole oikeastaan yhtään tuotantosuuntaa, jossa markkinoiden hintakehitys suosisi tuottajaa. Tuottajahintojen lasku ja samanaikainen panoshintojen kallistuminen ovat tilojen taloudelle tappava yhdistelmä.

EU:n sianlihamarkkinat romahtivat viime talvena Venäjän asettamaan tuontikieltoon. Pahat kannattavuusongelmat ovat alalla jatkuneet vuodesta 2007, mutta nykyinen tilanne on asiantuntijoiden mukaan monelle sikatilalle lopullinen tyrmäys (MT 17.9.).

Myös maidontuotanto on kriisiytymässä Venäjän tuoreen tuontikiellon takia. Ukrainan sotaa seurannut pakotekierre EU:n ja Venäjän välillä on jo pudottanut tuottajahintaa useilla senteillä, mutta paine hintojen laskuun kovenee edelleen.

Naudanlihantuotannossa tuottaja eläimiä myydessään käytännössä lähettää tilalta myös rahaa sekä välitys- että teurasnautojen mukana. Kananmunamarkkinat ovat viime talvesta alkaen olleet vaikeat pakkaamoiden keskinäisen hintakilpailun vuoksi.

Huippusato maailmalla on puolestaan romahduttanut viljojen hinnan. Halpa vilja pienentää hieman kotieläintilojen rehulaskua, mutta samalla viljatilojen tulos on pudonnut pakkaselle.

Aika on maatiloille poikkeuksellisen huono. Silti on syytä luottaa, että poikkeukset ovat aina väliaikaisia. Ruuan tarve maailmalla kasvaa edelleen nopeasti.

Vaikea taloustilanne on monelle viljelijäperheelle raskas myös henkisesti. Rahahuolet ovat tuottajille yhä vakavampi työssäjaksamiskysymys.

Päättäjien puheissa on esiintynyt ymmärrystä maatalouden vaikeuksille. Niiden pitäisi pian näkyä myös konkreettisina tekoina. Kuilun reuna lähestyy nopeasti.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT