Pääkirjoitus

Kylä elää täysillä

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 03.09.2014

”Kylä on asumisen perusyksikkö, jonka olemassaoloa kannattaa vaalia.”

Iitin Vuolenkoski pohjoisessa Kymenlaaksossa nimettiin viikonloppuna vuoden kyläksi 2014. Kyläläiset pokkasivat tunnustuksensa sunnuntaina (MT 1.9.).

Vuolenkoskella on paljon sitä, mitä mikä tahansa maaseudun kylä kaipaisi.

Kylän yhteishenki on luja, se kantaa lukuisien tapahtumien järjestämistä ja palveluiden ylläpitoa. Uusia asukkaita ja mökkiläisiä riittää, ja heidät otetaan avosylin vastaan.

Vuolenkoskella on oma elinkeino- ja kehitysyhtiö. Kylän vajaasta viidestä sadasta asukkaasta 70 on eri alojen yrittäjiä. Oma kyläkoulu houkuttaa muuttavia lapsiperheitä.

Muuttajille etsitään kylältä sellainen tontti, joka heitä miellyttää. Moni maatila on ollut valmis lohkomaan mailtaan tontin, jotta kylään saataisiin uutta elämää.

Vuolenkoski on maaseutukylä. Lähimpään kaupunkiin, Heinolaan, on tietä pitkin matkaa lähes 30 kilometriä. Lahti ja Kouvola löytyvät 50 kilometrin sisältä.

Vuoden kylän on pitänyt itse huolehtia vetovoimastaan, se ei ole voinut kasvaa muitten kustannuksella. Tämä on osattu pitää Vuolenkoskella mielessä vuosikymmenten ajan.

Kylät eivät voi itse valita kohtaloitaan, mutta omalla tahdolla ne ovat aina kyenneet vaikuttamaan tulevaisuuteensa. Kylä ei kehity, elleivät asukkaat sitä halua itse kehittää.

Muuttoliike ja väestön keskittyminen Suomessa ovat kurittaneet erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen kyliä jo vuosikymmeniä. Moni perinteinen kylä on käytännössä kuollut, mutta harvaan asutuilla seuduilla myös kylien välisellä yhteistyöllä on saatu paljon aikaan.

Kylä on asumisen perusyksikkö, jonka olemassaoloa kannattaa vaalia. Kyläläisille tämä on selvää, mutta ymmärrystä vaaditaan myös kuntien, maakuntien ja valtakunnan päättäjiltä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT