Pääkirjoitus

MTK laajenee

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 29.11.2013

”Metsänomistajan voi löytää yhtä hyvin maaseudulta kuin Helsingin keskustasta.”

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK otti tiistaina suurta huomiota herättämättä melkoisen askeleen. Perinteinen maanviljelijöiden järjestö avasi jäsenyyden metsänhoitoyhdistyksille.

Suuri osa metsänomistajista on tähänkin asti ollut MTK:n jäseniä tuottajajäsenyyden kautta. Lähes jokaisella maatilalla on peltomaan lisäksi myös metsää. Tämän lisäksi myös pelkkää metsää omistavat henkilöt ovat voineet liittyä MTK:n metsäjäseniksi.

Metsänomistuksen kuva on Suomessa kuitenkin muuttunut viime vuosikymmeninä radikaalisti. Suurin osa yksityismetsistä on muiden kuin viljelijöiden omistuksessa. Metsänomistajan voi löytää yhtä hyvin maaseudulta kuin Helsingin keskustasta.

MTK päätti seurata aikaansa ja tehdä kaikkien metsänomistajien järjestäytymisen etujärjestöön vaivattomaksi. Uusien sääntöjen mukaan metsänhoitoyhdistykset voivat liittyä suoraan MTK:n jäseniksi. Metsänomistajat saavat myös merkittävän edustuksen MTK:n päätöksentekoelimiin.

Sääntömuutos vaatii vielä toisen hyväksymisen tullakseen voimaan. Suuria esteitä sille tuskin kuitenkaan enää tulee. Metsäjäsenyys on hyväksytty järjestössä laajalti.

Vaikka metsänomistajien järjestäytyminen MTK:n siipien suojiin ei heti näykään, sen vaikutukset ovat tulevaisuudessa huomattavia. MTK on tämän jälkeen entistä selkeämmin koko maaseudun etujärjestö, jonka jäsenet voivat asua yhtä hyvin maalla kuin kaupungissa.

Vanhasta ”maajussien järjestöstä” on kasvamassa entistä enemmän koko maaseutua ja sen elinkeinoja yhdistävä organisaatio.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT