Pääkirjoitus

Raskas byrokratia jauhaa rahaa

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 28.11.2014

”Maatalouden ympärille rakennettu byrokratia paisuu edelleen.”

Maaseutuvirasto (Mavi) ilmoitti lokakuussa, että osa ensi vuoden maataloustuista maksetaan vasta seuraavana vuonna. Mavissa arvioitiin, että seuraavalle vuodelle maksettavaksi siirtyisi noin 400–500 miljoonan euron tuet.

Mavi perusteli maksuaikataulun muutosta muun muassa EU:n maatalous- ja maaseutupolitiikan uudistuksen edellyttämällä valvonnan lisääntymisellä sekä hallinnon resursseihin suunniteluilla vähennyksillä.

Mavin ilmoitus oli ikävä yllätys muutenkin talousongelmien kanssa painiville viljelijöille. Seinäjoelle tiistaina mielenilmaukseen osallistuneet viljelijät vaativatkin perustellusti tukien maksamista ajallaan.

Seinäjoella Mavissa tiistaina vieraillut maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) vakuutti, että valtaosa ensi vuoden tuista pystytään maksamaan saman vuoden aikana (MT 26.11.).

Maksujen vauhdittamiseksi hallitus esittää ensi vuoden talousarvioon 2,4 miljoonan euron lisärahoitusta Maville ja elykeskuksille. Mavissa lisärahoitus on tarkoitus käyttää tietojärjestelmien uudistamiseen ja elykeskuksissa valvontojen palkkakuluihin.

Lisärahoituksesta huolimatta kaikki tukia ei ehditä maksaa ensi vuonna ajoissa. Edelleen noin 200 miljoonan euron tuet ovat siirtymässä vuodelle 2016.

Vaikka ongelmia on helppo siirtää EU:n syyksi, osataan sitä byrokratiaa paisuttaa ihan itsekin. Mavin ylijohtaja Leena Tenholan mukaan tukimaksujen aikaistaminen edes osittain on mahdollista, jos kansalliset säädökset valmistuvat suunniteltua aiemmin ja elykeskuksen saavat tukivalvonnan tehtyä ajoissa.

Ministeri Orpo on tyytyväinen, että tukien maksatukseen löytyi ratkaisu. Totta kai on hyvä, ettei pahin vaihtoehto ole toteutumassa. Tyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole kovin paljoa aihetta, koska osa viljelijöiden tuloista on joka tapauksessa siirtymässä seuraavalle vuodelle.

Myös puhuminen tukimaksujen aikaistamisesta on harhaanjohtavaa. Kyse ei ole aikaistamisesta, vaan edes osittaisesta pysymisestä sovitussa aikataulussa.

Mavin ja elykeskusten tarvitsema lisärahoitus kertoo siitä, että maatalouden ympärille rakennettu byrokratia paisuu edelleen. Siihen ei luulisi nykyisen kaltaisessa taloustilanteessa olevan varaa. Byrokratian purkaminen ei onnistu myöskään sillä, että vähennetään rahoitusta, mutta samaan aikaan lisätään tehtäviä.

Sen lisäksi, että tukien maksatus on ainakin osin myöhästymässä, maatalouden kansallisia tukia leikataan noin 25 miljoonaa euroa. Myös Venäjän elokuussa asettama elintarvikkeiden tuontikielto leikkaa maatalouden tuloja, koska pakotteiden aiheuttamat markkinahäiriöt ovat laskeneet tuottajahintoja entisestään.

MTK:n valtuuskunnan kokouksessa keskiviikkona puhunut pääministeri Alexander Stubb (kok.) varoitti liiallisista odotuksista EU:n maitotukien suhteen. Stubbin mukaan Venäjän tuontikiellon vaikutuksia ei tulla kompensoimaan kokonaan. Viljelijät siis joutuvat kantamaan vastuun.

Pääministeri voi olla odotusten suhteen huoletta. Viljelijöiden odotukset eivät päättäjien suhteen ole olleet korkealla tähänkään saakka. Siitä huolimatta olisi vähintäänkin kohtuullista, etteivät päättäjät ja hallinto aiheuttaisi muutenkin vaikeuksissa olevalle elinkeinolle enää lisää ongelmia.

Raskas byrokratia rasittaa sekä valtion että viljelijöiden taloutta. Nyt olisi korkea aika aloittaa pitkään peräänkuulutetut byrokratian purkutalkoot.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT