Pääkirjoitus

Ruokaketju näkyy kesän tapahtumissa

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 24.07.2013

Yhä harvemmalla kuluttajalla on yhteyttä ruokaketjun alkupäähän – maatalouteen.

Kuluttajien kiinnostus siihen, mitä he syövät, kasvaa kohisten. Luomu, lähiruoka, ruuan alkuperä, käsittelemättömät raaka-aineet ja kotoinen ruuanvalmistus vilisevät ihmisten puheissa ja tv:n kokkiohjelmissa. Reseptejä vertaillaan ja vaihdetaan.

Ruoka on muodissa. Kiinnostusta – ja huoltakin – ovat lisäksi kasvattaneet kansainvälisessä ruokaketjussa paljastuneet skandaalit.

Viime vuosina maailmalla on nähty lukuisia tapauksia, joissa turvallisena pidetty ruoka on muuttunut syöjälleen vaaralliseksi. Suomeen asti on päätynyt tuotteita, joiden koostumus ei ollutkaan sitä, mitä pakkauksessa luvattiin.

Sinänsä kelpoa hevosenlihaa on syötetty kuluttajille nautana. Tuontiruuan monipolvinen tie suomalaispöytiin on usein niin hämärä, ettei sen raaka-aineiden todellista alkuperää, saati tuotantotapaa tunneta lainkaan.

Kaikessa ikävyydessään kansainvälisen ruokakaupan skandaalit ja epäselvyydet satavat kotimaisen tuotannon laariin. Kotimaisen suosimiseen on Suomessa vahvat perinteet. Maailman uutiset vain vahvistavat tuottajan ja kuluttajan sidettä.

Kotimaisen tuotannon on tietysti kyettävä täyttämään kuluttajien odotukset korkeasta laadusta ja hyväksyttävistä tuotantotavoista. Ruokaketjun on oltava läpinäkyvä. On pidettävä se, mikä on luvattu.

Yhä harvemmalla kuluttajalla on kuitenkaan käytännön yhteyttä ruokaketjun alkupäähän – maatalouteen. Riskinä on, että mielikuvat tuotannosta eivät vastaakaan todellisuutta.

Suomalaisen ruoka-alan kannattaa huolehtia siitä, että nykyaikainen maatalous- ja elintarviketuotanto ovat kuluttajalle mahdollisimman tuttuja. Tätä työtä on tehtykin kiitettävästi, eikä siinä kannata nukahtaa jatkossakaan.

Ruoka on keskeinen osa kesätapahtumia. Paikalla on usein pientuottajia esittelemässä tuotteitaan, ja tapahtumaravintoloissa suositaan paikallisia ruokia. Ruuan tarkan alkuperän, tuotantotavan ja raaka-aineet tuottaneen viljelijän esittely sopii näiden yhteyteen mainiosti.

Oma lukunsa ovat ruokaan ja maatalouteen keskittyvät tapahtumat. Niitäkin on Suomen kesässä onneksi useita.

Viime viikolla paljon julkisuutta saanut Suomi Areena avattiin maatalouskeskustelulla Huittisissa. Farmari 2013 -näyttely Seinäjoella taas keräsi viikkoa aiemmin ennätysyleisön, 101 000 kävijää.

Vaikka tällaisiin tapahtumiin osallistuu ammattinsa puolesta paljon viljelijöitä, ovat tapahtumat ennen kaikkea tuottajien ja kuluttajien kohtaamispaikkoja.

Osa valtakunnallisista maatalous- ja konekauppiaista – ehkä viljelijöistäkin – on viime vuosina alkanut vierastaa Farmari-näyttelyitä. Niitä on arvosteltu enemmän kesä- kuin ammattitapahtumiksi.

Asian voisi nähdä toisinkin. Alan suurissa yleisötapahtumissa ei myydä pelkästään koneita viljelijöille, vaan myös suomalaista ruuantuotantoa kuluttajille. Siinä työssä kannattaa koko ruokaketjun olla näkyvästi mukana.

Ammattiasiaa on lujasti tarjolla torstaina avattavilla Viljo 2013 -konemessuilla Kiuruvedellä. Se on kaikille kiinnostuneille oiva paikka tutustua nykyaikaiseen maatalouteen. Yhtenä järjestäjistä paikalliset tuottajat sitä mieluusti esittelevät.

Herkkujen Suomi kokoaa elokuussa Helsinkiin lähi- ja luomuruuan tuottajia sekä yleisöä ympäri Suomen. Elo-syyskuun vaihteessa Kauhajoen Ruokamessut ovat samalla asialla. Elma-messut tuovat taas myöhemmin syksyllä maaseudun keskelle pääkaupunkiseudun kuluttajia.

Kotimaisen ruokaketjun näkyminen suurissa yleisötapahtumissa on entistä tärkeämpää – paitsi kuluttajille, myös tuottajille itselleen. Tiedon ja kokemusten jakaminen hyödyttää molempia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT