Pääkirjoitus

Vapaaehtoistyö arvoonsa

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 15.04.2013

”Talkoot tulevat jälleen arvoonsa.”

Vapaaehtoistyöllä on perinteisesti Suomessa hyvä kaiku. Sekä maalla että kaupungeissa ovat vapaaehtoisuuteen perustuvat järjestöt huolehtineet monista hyvinvointiin liittyvistä palveluista.

Hyviä esimerkkejä ovat martat, maa- ja kotitalousnaiset, maamiesseurat, metsästysseurat ja nuorisoseurat, joiden toiminta on hyödyttänyt yhteiskuntaa laajalti.

Joskus aiemmin kuviteltiin, että yhteiskunta hoitaa jatkossa kaiken eikä vapaaehtoistyötä enää tarvita. Viimeistään finanssikriisi kaikkine seurausvaikutuksineen on kuitenkin osoittanut, että vapaaehtoistyötä tarvitaan jatkossa jopa enemmän kuin nyt.

Talkoot tulevat jälleen arvoonsa.

Ekonomisti Juhana Vartiainen sanoi maatalousnaisten seminaarissa, että julkistalous heikkenee edelleen tällä ja ensi vuosikymmenellä. Vartiaisen mukaan vapaaehtoistyön merkitys tulee edelleen korostumaan.

Järjestöt voivat olla tehokkaampia kuin julkinen valta. Vartiaisen mukaan julkinen valta näyttää epäonnistuvan esimerkiksi nuorten ja pitkäaikaistyöttömien syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Nykyajan naisjärjestöt ovat parhaimmillaan verkostoja, jotka puolustavat maaseutua. Maa- ja kotitalousnaisten historian kirjoittanut Kirsti Manninen sanoo, että ”akkain järjestöt” ovat voimissaan, kun siellä on eri-ikäisiä, eritaitoisia ja eri taustoista tulevia naisia.

”Kun ne panevat tuulemaan, ei niille mikään mahda mitään”, kirjailija toteaa.

Sehän on totuus, jonka myös miehet ovat oppineet tuntemaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT