Pääkirjoitus

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 06.08.2012

”Muihin euromaihin verrattuna kolme tärkeintä mahdollisuuttamme ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä.”

Vaikka otsikon hokemalla on oma tunnettu taustansa, voisi se tällä hetkellä kuvata Suomen kolmea tärkeintä vahvuutta tai mahdollisuutta muuhun euroalueeseen verrattuna.

EU:n ja euroalueen talousnäkymät ovat synkeät. Kasvua ei synny, ja jopa AAA-luokituksen harvat maat velkaantuvat.

Suomella on kuitenkin toinen kylki kiinni kasvavassa taloudessa. Venäjän vahva talouskasvu ja sen luoma kysyntä säteilevät myös Suomeen.

Itärajalla käy kasvava vilske. Ihmisiä ja tavaraa riittää ruuhkaksi asti.

Ulkomaankaupalla mitattuna Venäjä oli viime vuonna Suomen tärkein kauppakumppani. Tuonti – valtaosaksi öljyä ja kaasua – kasvoi lähelle 12 miljardia euroa, nopeasti kasvanut vienti ylitti jo seitsemän miljardin rajan.

Suomen ja suomalaisten maine on Venäjällä korkealla. Suomalaisia tuotteita arvostetaan, ja monen venäläisen toiveloma suuntautuu Suomeen. Yksittäisten sesonkien matkailutulot yltävät jopa satoihin miljooniin.

Venäläisten turistien majoittumiset ovat viime vuosina nousseet 20 prosentin, tax-free ostot 30 prosentin ja rajanylitykset 40 prosentin vuosivauhtia (MT 1.8.). Missä muualla mitataan tällaisia kasvulukuja?

Huojuvan eurotalouden reunalla Suomen kannattaa seurata tarkasti Venäjän kehitystä. Kaupan ja matkailun kasvu sekä yritysten toiminnan laajeneminen molempien valtioiden alueelle hyödyttävät kumpaakin osapuolta.

Venäjän mahdollisuudet Suomelle tulevat edelleen kasvamaan. Maan näinä päivinä toteutuva WTO-jäsenyys sekä kenties jo vuoden 2014 alussa toteutuva viisumivapaus EU-alueelle pitävät siitä huolen.

Suomen ei kannata vaipua taloutensa uhkakuviin, joista kolme pahinta ovat tällä hetkellä euro, euro ja euro.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT