Pääkirjoitus

Vihreät hakevat oppia Haavistosta

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 13.02.2012

”Tasavertainen keskustelu olisi vihreille jo pitkä askel maaseudun suuntaan.”

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston kampanja ja menestys ovat saaneet paljon huomiota. Haavisto-huumaa on hehkutettu jopa siinä määrin, että Sauli Niinistön ylivoima varsinaisessa vaalissa tuntuu paikoin jääneen taka-alalle.

Myöhempi tutkimus varmasti kertoo, missä määrin vaalien uutisointi ja kommentointi mediassa hyödytti kutakin ehdokasta. Joka tapauksessa Haaviston kampanjassa näkyvä rooli oli kulttuuriväellä, johon moni median edustajakin katsoo lukeutuvansa.

Pekka Haavisto tulkitsi jo kampanjansa aluksi, että huomattavan monella äänestäjällä suurimmat ennakkoluulot kohdistuvat hänen puoluekantaansa – eivät suinkaan hänen puolisoonsa, kuten uutisoinnista olisi voinut päätellä.

Haaviston menestys perustui pitkälti siihen, että hän kykeni murtamaan näitä ennakkoluuloja tehokkaasti. Vihreiden ehdokas kiersi myös maaseutu-Suomea ja puhui sen asukkaille kuin vertaisilleen.

Varsinainen murros nähtiin Viitasaarella, missä Haavisto vieraili perussuomalaisen kansanedustajatoverinsa Teuvo Hakkaraisen luona. Haavisto varmasti tiesi diplomaattisen eleensä media-arvon, mutta hän osasi myös käyttää sen uskottavasti.

Toisen kierroksen alla Haavisto moitti Iltalehden haastattelussa vihreitä city-juntteja, joiden mielestä älyllistä elämää ei esiinny kehä kolmosen ulkopuolella. Hän kehotti muuttamaan ajattelua.

Toki Haaviston kampanjan uudet avaukset oli suunnattu sinne, mistä kannatusta oli pakkokin hankkia. Myös vuoden 2006 presidentinvaaleissa huoli maaseudusta korostui toisella kierroksella Sauli Niinistön ja Tarja Halosen kisatessa paikasta Mäntyniemeen.

Pekka Haaviston menestys nostaa ymmärrettävästi kuumetta hänen omassa puolueessaan vihreissä. Eduskuntavaaleissa vaatimattoman tuloksen tehnyt puolue miettii, kuinka Haaviston kannatus voitaisiin muuttaa myös vihreiden kannatukseksi.

Haaviston opit näkyvät jo vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön puheissa. Torstaina Ylen A-studiossa esiintynyt Niinistö painotti, että vihreiden on opittava nöyrempää suhtautumista ja ihmisten kuuntelua pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Tässä Niinistö on löytämässä keskeisen syyn siihen, miksi vihreät koetaan lähinnä kaupunki- ja ennen kaikkea pääkaupunkipuolueeksi. Kovasta tahdosta ja hyvistä tarkoituksista huolimatta puolueen toiminta koetaan kasvukeskusten ulkopuolella usein ylimieliseksi.

Vihreät ovat olleet perinteisesti herkkiä jakelemaan tuomioita maa- ja metsätalouden, teollisen tuotannon sekä haja-asumisen ympäristövaikutuksista. Usein kannanotoissa on tyystin unohdettu näiden kaikkien välttämättömyys Suomelle ja suomalaisille. Haaviston opeista tasavertaiseen keskusteluun ei ole ollut tietoakaan.

On hyvin tervetullut muutos, mikäli puheenjohtaja Ville Niinistön uudenlainen ajattelu muuttuu todeksi ja saa vihreissä valtaa laajemminkin. Hallituspuolueena vihreillä on myös erinomainen mahdollisuus soveltaa näitä uusia oppeja käytäntöön.

Viime viikon uutiset on monissa maaseutu-Suomen osissa koettu raskaina. Näillä alueilla tarvittaisiin nopeasti uskoa elämisen ja yrittämisen jatkumiseen myös tulevaisuudessa, mutta pelkoja liittyy muun muassa maaliskuun kehysriihen päätöksiin.

Nyt olisi vihreilläkin tilaisuus nostaa profiiliaan maaseudun elinkeinojen ja asukkaiden puolustajana. Nöyryyttä ei kukaan vaadi, mutta asioihin perehtyminen ja tasavertainen keskustelu olisivat vihreille jo pitkä askel maaseudun suuntaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT