Pääkirjoitus

Vihreät syytä ottaa todesta

Pääkirjoitus 10.06.2016

Vihreiden nousu ei ole pelkästään Niinistön varassa.

Suomen viime vuosien poliittista asetelmaa on kutsuttu neljän suuren pelikentäksi. Sitä se on taas, kun perussuomalaisten syöksyn jälkeen vihreät on noussut neljänneksi suurimmaksi puolueeksi lähes 15 prosentin kannatuksellaan. Ylen tuoreen mittauksen toiseksi suurin yllätys on se, ettei SDP ole pystynyt hyötymään hallituksen talouspoliittista kiristyksistä tavalla, jota se itsekin odotti. Päinvastoin se joutui luovuttamaan kärkipaikan päähallituspuolue keskustalle.

Vaikka puoluekannatusmittaukset harvoin heijastavat nopeita muutoksia, tällä kertaa sellaisia on ilmassa. Erityisesti vihreiden nousu on syytä ottaa nyt tosissaan. Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö on muiden puoluejohtajien mielestä painajaismainen vastus. Yhteistyökyvystä häntä harva kiittää. Sen sijaan Niinistö on nopea ja napakka haistamaan tilanteet, joissa voi rakentaa omaa puoluetta hyödyttävän konfliktin muiden kanssa.

Silti vihreiden nousu ei ole pelkästään Niinistön varassa. Puolueessa on vahvaa arvopohjaista ajattelua talouskasvusta, sen jakamisesta, työelämän pelisäännöistä ja tietysti ilmastonmuutoksesta.

Pitkään puoluekannatusmittauksissa oli nähtävissä liike vihreiden ja vasemmistoliiton välillä, mutta ei enää. Nyt nämä molemmat viherradikaalit liikkeet jopa kasvavat samanaikaisesti. Vihreät saa kannatusta muun muassa kokoomuksesta ja sosialidemokraateista.

Jo vuosi sitten vihreät oli lähellä SDP:n kannatusta. Sitten demarijohto sai nostetta hallituksen pakkolakikaavailuista ja teki irtioton. Nyt vihreiden näkökentässä on kokoomuksen selkä. Tätä haastetta vihreät tuskin voittavat, mutta asema neljän suurimman joukossa näyttää nyt vakiintuneen.

Samalla kun vihreiden kannatus kasvaa, puolueelta on syytä odottaa myös uudenlaista vastuunkantoa. Erityisen kiinnostavaa olisi tietää, mitkä ovat puolueen eväät vientiteollisuuden tukemiseksi, vai onko niitä? Myös puolueen yrittäjyysohjelma voisi vielä täsmentyä.

Maa- ja metsätalouden näkökulmasta erityisen kiinnostavaa on puolueen suhtautuminen metsien hiilinielutulkintaan ja puun käyttöön biopolttoaineena. Tuetaanko metsien talouskäyttöä ja jos tuetaan, mitä reunaehtoja puolue siihen kytkee. Maatalouden osalta puolue on profiloitunut lähinnä kansanedustaja Antero Vartian ja muiden kaupunkiliberaalien näkemyksillä. Maatalous ja maakunnat nähdään tässä katsannossa usein pelkkänä menoeränä ja kehityksen jarruna.

Toivottavaa olisi, että vihreiden maakuntaväki ottaisi myös kantaa puolueensa linjauksiin. Sen verran merkittäväksi liikkeeksi puolue on nousemassa, että alueellista tasapainoa näkemyksiin kaivattaisiin. Jos niitä ei tule, se on myös viesti siitä, kenen asiaa puolue ajaa.

Sekä pääministeri Sipilälle että kokoomuksen puheenjohtajuudesta ankarasti kamppailevalle valtiovarainministeri Alexander Stubbille hallituspuolueiden saavuttama torjuntavoitto on arvokas. Kokoomuksen kannatuskin värähti ylöspäin. Pelkästään syynä ei ole puolueen puheenjohtajapelin nostattama kiinnostus. Monet suomalaiset ymmärtävät maan kansainvälisen kilpailukyvyn heikkouden ja ovat valmiita tekemään uhrauksia sen parantamiseksi ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Ylen kannatusmittaus nostatti uutta mielenkiintoa suomalaisen politiikan superviikonloppua kohtaan. Vaikka kokoomuksen puheenjohtajavalinta vie valtaosan huomiosta, kiinnostavaa on myös millä tavalla päähallituspuolueet suhtautuvat hallituskautensa jatkoon. Erityisesti vihreiden varalta molempien pääpuolueiden olisi syytä keksiä uusia avauksia.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT