Pääkirjoitus

Villisika uusi tuttavuus

Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus 06.10.2014

”Sikarutosta on syytä olla huolissaan.”

Afrikkalainen sikarutto (ASF) herättää pelkoa Euroopassa. Rutto on levinnyt jo moniin maihin, Venäjälle, Ukrainaan, Valko-Venäjälle, Puolaan ja Baltian maihin. Suomalaiset terveysviranomaiset ovat huolissaan siitä, että rutto voi löytää tiensä myös Suomeen.

Sikarutosta on syytä olla huolissaan, kyseessä on paha virus, joka levitessään voi tuhota sikaelinkeinon. Vaaralliseksi sen tekee erityisesti se, että rutto on levinnyt myös villisikoihin.

Villisika on Keski-Euroopassa ja Venäjällä runsaslukuinen riistaeläin. Jos rutto pääsee leviämään laajalti, se edesauttaa viruksen vaellusta myös sikaloihin. Eräissä maissa, kuten Valko-Venäjällä on villisikakantaa ryhdytty lahtaamaan urakalla viruksen pysäyttämiseksi. Kaikkien villisikojen ampuminen on kuitenkin mahdotonta.

Suomeenkin on viime vuosina vaeltanut villisikoja Venäjältä. Kaakkois-Suomen villisikakannaksi arvioidaan nyt noin tuhat eläintä. Metsästäjät ovat kaataneet sikoja vuosittain noin sata.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen, jolla kielletään villisikojen ruokkiminen. Varsinaisia villisikojen ruokintapaikkoja on kuitenkin erittäin vähän. Villisiat löytävät ruokaa puutarhoista, pelloilta, metsistä ja muun riistan ruokintaan tarkoitetuilta paikoilta.

Myös meillä harkitaan kaikkien villisikojen ampumista. Tehometsästys voisi pudottaa kannan nykyistä pienemmäksi. Asiaa ei kuitenkaan ilmeisesti harkittu, kun ruokinta-asetus annettiin.

Parhaiten metsästys nimittäin onnistuu kyttäysjahtina ruokintapaikoilta talvisaikaan. Eli juuri niiltä paikoilta, jotka nyt on lopetettu.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT