Pääkirjoitus

Suomen talouden kestettävä korona

Korona ravistelee nyt rajusti paitsi maailman taloutta myös kotimaan näkymiä. Öljyn hinnan romahdus on yllättänyt maailman finanssimarkkinat, ja juuri huippuunsa kohonneet osakekurssit ovat olleet ajoittain jopa vapaassa pudotuksessa. Myös Suomen vientivetoinen kansantalous saa tässä rytäkässä osumia.

Talouden kaaoksessa kannattaa kuitenkin taas kerran pitää pää kylmänä. Suomalaiset yritykset ovat pääosin hyvässä kunnossa. Työllisyys on edelleen kehittynyt jopa yllättävän myönteisesti. Myös kotimaiset pankit kestävät epävarmuutta huomattavasti paremmin kuin useat eurooppalaiset kilpailijansa. 

Silti viennin hiipuminen, komponenttipula ja taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen aiheuttaa myös kotimaan markkinoilla ikävää jälkeä ainakin kevään ajan.

Edessä on yt-neuvotteluja, lomautuksia ja pahimmillaan Suomessakin leviävä virus halvaannuttaa useiden yritysten toiminnan. Karanteeneja yritykset kestävät huonosti. Vielä huonommin ne kestävät tilausten hyytymistä tautitilanteen aiheuttaman epävarmuuden edetessä. Investoinnit heikkenevät ja samalla pankkien halu rahoittaa yrityksiä vähenee, kun riskit taloudessa kasvavat.

Jo ennestään talouskurimukseen joutuneet suomalaiset kunnat ja velkaantuva valtio ovat jo saaneet vakavan koronatartunnan. Verotulojen vähentyessä julkisen talouden tulopohja murenee entisestään. Alkamassa oleville kunta-alan työmarkkinaneuvotteluun korona laskee myös tumman varjon.

Erityisesti hoitoalan naisvaltaisten liittojen toiveet muita suuremmista palkankorotuksista näyttävät tässä tilanteessa mahdottomilta saavuttaa. Kunnilla ei yksinkertaisesti ole rahaa niihin ja valtionkin mahdollisuudet tukea palkkatasa-arvoa vahvistavaa sopimusta heikkenevät viikko viikolta.

Terveydenhoitoalan lakko koronaviruksen edetessä on näkymä, jota kukaan ei halua kohdata. 

Sanna Marinin (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen näkökulmasta koronan vaikutukset tulevat huomattavan huonoon aikaan. Talouskasvu oli jo muutenkin hiipumassa, ja nyt arvioita tulevan vuoden kasvusta joudutaan laskemaan jälleen. 

Jos talous ajautuu muutamiksi kuukausiksi taantumaan, työllisyyttä on lähes mahdoton kohentaa. Se vaatisi mittavaa elvytystä, joka pitäisi tehdä velkarahalla. Tämä on valtiovarainministeripuolue keskustalle vaikea hyväksyä. 

Tämäkin voi olla vasta alkua. Katseet kohdistuvat nyt Italiaan, jonka ennestäänkin horjuvaa kansantaloutta koronavirus runnoo päivä päivältä syvempään ahdinkoon. Italian talous on niin iso, ettei Euroopan unioni pysty sitä uskottavasti tukemaan.

Silti asia tulee EU:n huoleksi. Jos Italian talous ja jo ennestäänkin heikko pankkijärjestelmä romahtavat, vaikutukset EU:n talouskasvuun ja koko maailman talouteen ovat mittavat ja vakavat. EU tekee kaikkensa, ettei näin käy. 

Myös Suomelle mahdollisimman häiriötön kansainvälinen kauppa on elintärkeää. Jos Italiaa joudutaan tukemaan, rahaa haetaan myös meiltä. Tässäkin asiassa on syytä pitää pää kylmänä. 

On täysin mahdollista, että kevään aikana kansainvälistä taloutta kohtaa kriisi, jota ei voi estää eikä enää ehkäistä. Katseet kannattaa kuitenkin suunnata jo tulevaan kasvuun ja huolehtia siitä, että Suomen talous on silloin mahdollisimman hyvässä iskussa.

Terveydenhoitoalan työtaistelu ja korona yhdessä on näkymä, jota ei kukaan halua kohdata.

Lue lisää

THL: Suomessa 222 uutta koronavirustartuntaa – kahdessa viikossa todettu 1 261 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana

Aikuisten ryhmäliikuntaan suunnitellaan rajoituksia koronan kiihtymisalueilla

Kommentti: Belgia kannustaa ihmisiä junamatkailuun ilmaisilla lipuilla vaikka tilanne on yksi Euroopan hälyttävimmistä – maskia ihmiset pitävät kuitenkin kuuliaisesti

THL: Suomessa yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus