Matkailualan toiveet kotimaan varassa - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Matkailualan toiveet kotimaan varassa

Vielä vuoden alussa näytti, että matkailun kova kasvuvauhti jatkuisi Suomessa. Tilastokeskuksen mukaan kaikkien matkailijoiden yöpymiset kasvoivat viime vuonna edellisvuodesta 2,9 prosenttia. Yhteensä Suomen majoitusliikkeissä kirjattiin viime vuonna yli 23 miljoonaa yöpymisvuorokautta. Eniten eli lähes 16 prosenttia kasvoi kiinalaisten matkailijoiden määrä.

Myös maatilamatkailu kasvoi samaan tahtiin muun kotimaan matkailun kanssa. MTK:n maatilamatkailun asiantuntija Kimmo Aalto totesi tammikuussa, että Suomen valtteja ovat luonto, turvallisuus ja hiljaisuus.

Vaikka koronaepidemia vaikuttaa ruokakauppaa lukuun ottamatta lähes kaikkeen toimintaan negatiivisesti, matkailu- ja ravintola-ala ajoi seinään. Epidemian seurauksena matkailun hyvä vire ja kasvu vaihtuivat romahdukseen.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreen kyselyn mukaan matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä 82 prosentin liikevaihto on huhtikuussa 2020 vähintään puolet normaalia huhtikuuta pienempi, ja 68 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihdon olevan vähintään 75 prosenttia normaalia huhtikuuta pienempi.

EK:n kyselyyn vastanneista matkailu- ja ravintola-alan työnantajista 89 prosenttia on jo tehnyt lomautuksia ja 11 prosenttia irtisanomisia. Lähes kolmannes yrittäjistä arvioi, että yritys on vaarassa ajautua konkurssiin kolmen kuukauden päästä.

Ravintolat ovat kiinni, mutta ruokaa voi noutaa kotiin. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan noutoruoka ei kuitenkaan alaa pelasta. Ravintolaruokailuun käytettiin toissa vuonna noin 7,3 miljardia euroa, siitä noutoruuan osuus oli noin kymmenen prosenttia. Lappi arvioi ravintolamyynnin romahtaneen yli 90 prosenttia.

Toisin kuin ravintolat, hotellit saisivat olla auki, mutta suuri osa niistäkin on suljettu. Lapin mukaan hotellien käyttöaste on nyt noin kolme prosenttia.

SOK:n matkailu- ja ravintolaliiketoiminnan ketjuohjauksesta vastaavan johtajan Harri Ojanperän mukaan ketjun 45 hotellin kysyntä mahtuisi yhteen keskikokoiseen hotelliin. Samanlainen tilanne on myös muilla hotelliketjuilla. Scandic Hotelsin Suomessa olevien 65 hotellin huoneiden käyttöaste on nyt 3–5 prosenttia. (MT 17.4.)

Timo Lappi arvioi tässä lehdessä olevassa haastattelussa, että alan lähitulevaisuus on arvoitus. Hänen mukaansa rajoituksista riippumatta matkustajat lähtevät liikkeelle vasta kun se koetaan turvalliseksi.

Lappi toivoo, että suomalaiset matkailisivat koronakriisin jälkeen kotimaassa, käyttäisivät täällä palveluita ja ostaisivat kotimaista ruokaa. Pahimmillaan voi hänen mielestään käydä niin, että ulkomaiset matkailijat jäävät tulematta ja suomalaiset pysyvät kotona ja omilla mökeillään tai korkeintaan vuokramökillä.

Vaikka korona pysäytti myös maatilamatkailun kysynnän, Kimmo Aalto näkee tulevaisuuden hiukan Timo Lappia myönteisempänä.

Tulevan kesän tilanne on epävarma, mutta kriisi voi Aallon mukaan sataa kotimaan matkailun laariin. Hän muistuttaa, ettei mökeillä ole erityisiä tartuntariskejä. Kriisistä ja tyhjästä kassasta huolimatta yrittäjät ovat Aallon mukaan vastuullisia.

Kotimaan matkailulla on ensi kesänä normaaliakin suurempi merkitys. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan jo ennen koronakriisiä kotimaanmatkailun osuus Suomen noin 16 miljardin euron matkailukysynnästä oli noin 70 prosenttia.

Vaikka isot kesätapahtumat jäisivätkin tänä vuonna väliin, Suomesta löytyy paljon hienoja ja tutustumisen arvoisia matkailukohteita. Korona-aikana Aallon mainitsemat Suomen vahvuudet luonto, turvallisuus ja hiljaisuus ovat entistäkin merkityksellisempiä.

Suomesta löytyy paljon hienoja ja tutustumisen arvoisia matkailukohteita.

Lue lisää

Pilvinen sää hillitsee koronarajoitusten lieventymisjuhlaa ravintoloiden terasseilla

Ravintolat avaavat ovensa – asiakkaita sisään enintään puolet normaalista

Tästä päivästä alkaen saa matkailla kotimaassa – ravintolat voivat avata ovensa rajoituksin maanantaina

Koronakesän matkasuunnitelmiin odotetaan lisävaloa tänään