Tasa-arvo yhä liian vaikea laji - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Pääkirjoitus

Tasa-arvo yhä liian vaikea laji

Ihmisten tasavertainen kohtelu nousi taas viikonloppuna esiin sekä kotimaisessa että kansainvälisessä keskustelussa. Perussuomalaisten johto joutui puoluevaltuustonsa kokouksessa edelleen selittelemään yhteyttään oman ajatuspajansa naisvihamieliseksi todettuun tutkimukseen. Yhdysvaltoja jo pitkään repinyt kuohunta poliisin rasismista puolestaan alkaa levitä myös Eurooppaan.

Vaikka ilmiöt eivät toki ole yhteismitallisia, ne kuitenkin kertovat samasta asiasta. Etniseen taustaan, sukupuoleen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva ihmisryhmien huono kohtelu ei ole viime vuosina aktiivisesta keskustelusta huolimatta vähentynyt.

Tasa-arvo on edelleen liian vaikea laji, todennäköisesti kaikissa maissa.

Yhdysvalloissa poliisin väkivaltaisten otteiden seurauksena kuolleen George Floydin kohtalo ravistelee amerikkalaisia kenties yhtä paljon kuin 1960-luvun kansalaisoikeustaistelut.

Mustan väestön taloudellinen ja sosiaalinen asema ei ole viime vuosikymmeninä kohentunut. Taloudellinen ahdinko lisää rikollisuutta, ja samalla lainvalvojien asenne koko mustaa vähemmistöä kohtaan on entisestään kiristynyt.

Maan poliittinen johto joutuu rasismisyytösten takia yhä ahtaammalle. Poliisin johto on useissa tapauksissa jo myöntänyt rasismin olemassaolon.

Nyt Yhdysvallat on jälleen kerran pakotettu pohtimaan keinoja vähemmistöjensä kohtelun parantamiseksi, niin vaikeaa kuin se vaikkapa presidentti Donald Trumpille ja hänen tukijoilleen on.

Yhdysvaltain taloudellinen vauraus on aikoinaan rakennettu orjuudelle. On syytä havaita, että sen lopettamisesta ei ole kulunut kuin runsas 150 vuotta. Etelävaltioissa rotuerottelu oli käytössä vielä 60 vuotta sitten.

Siirtomaa-ajan taakka painaa eri kansanryhmien suhteita myös monissa Euroopan maissa. Muun muassa Iso-Britanniassa ja Belgiassa on vaadittu siirtomaa-ajan pahimpiin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneiden kansallisten merkkimiesten patsaiden kaatamista.

Vaatimus osoittaa historian merkityksen. On aivan paikallaan, että menneen suurvaltahistorian pimeät puolet nostetaan esille. Monikulttuuriseksi muuttuneissa maissa historian antama opetus on nyt vieläkin kipeämpi kuin yhtenäiskulttuurin aikana.

Vaikka Suomen osuus siirtomaavalta-ajan julmuuksiin ja etniseen sortoon on korkeintaan marginaalinen, asenneilmastoon on syytä puuttua myös meillä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kehotti twitterissä myös suomalaisia tekemään työtä rasismin kitkemiseksi ja toivoi muun muassa etnisistä vähemmistöistä tulevien henkilöiden rekrytointia poliisin riveihin.

Tässäkin asiassa perussuomalaisten taakka on tällä hetkellä raskas. Vaikka puolue erotti Floydia twitterissä pilkanneen kansanedustaja Ano Turtiaisen eduskuntaryhmästään, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho joutui lauantaina puoluevaltuustonsa tiedotustilaisuudessa edelleen selittelemään kannattajiensa kantoja rasismiin.

On hyvä, että Halla-aho ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ovat pyrkineet tekemään rasistiseen käyttäytymiseen pesäeroa. Samalla he kuitenkin toteavat edelleen jatkavansa maahanmuuttokriittisellä linjallaan.

Rasismin ja maahanmuuttokriittisyyden rajaa on syytä jatkossakin seurata tarkasti. Monessa muussakin puolueessa maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ja muun muassa rikollisuutta käsitellään avoimesti, mutta etninen tausta ei saa johtaa kansanryhmien syrjimiseen.

Sukupuolten välinen tasa-arvo myös Suomessa on edelleen asia, johon kannattaa keskittyä. Lauantaina perussuomalaiset valitsivat puoluehallitukseen seitsemän uutta jäsentä.

He olivat kaikki miehiä.

Perussuomalaiset valitsivat puoluehallitukseen seitsemän uutta jäsentä. He olivat kaikki miehiä.

Lue lisää

Perussuomalaisten Ville Tavio syyttää länsimaista kulttuuria laskevasta syntyvyydestä: "Kolme lasta synnyttäneet naiset voisi vapauttaa esimerkiksi kokonaan tuloverosta"

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Poliisihallitus esittää: Enimmäispituus poliisin toimintavalmiusajalle jatkossa eri pituinen eri puolilla maata

Matkustus ilman rajoituksia sallitaan 17 uuteen maahan – thaimaalaisten marjanpoimijoiden maahanpääsy riippuu nyt lähtömaasta