Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Vihreät ja keskusta ottavat taas yhteen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus paistattelee ennätyksellisen suosion keskellä. Helsingin Sanomien kesäkuun lopulla tekemässä kyselyssä peräti 71 prosenttia suomalaisista sanoi, että hallitus on onnistunut tehtävässään.

Suosio ei kuitenkaan näytä heijastuvan myönteisesti hallituksen toimintakykyyn. Päinvastoin, koronakriisin keskellä hetkeksi unohtuneet hallituspuolueiden väliset ristiriidat purkautuvat ulos entistä voimakkaampina.

Vihreiden ja keskustan välinen jännite on näkynyt julkisuudessa hallituskauden alusta lähtien. Tiettävästi vihreät harkitsi hallituksen jättämistä jo helmikuussa pidetyn ilmastokokouksen yhteydessä.

Kannatustaan menettäneiden vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on kesän aikana profiloitunut julkisuudessa uhmakkaaseen sävyyn.

Juhannuksen jälkeen Ohisalo sanoi hallituksen ajavan intersektionaalista feminismiä, vaikka sitä ei mainita hallituksen ohjelmissa. Sen jälkeen hän uhkasi vihreiden lähtevän hallituksesta, jos syksyn budjettiriihestä ei tule uusia ilmastopäätöksiä. Tiistaina Ohisalo puolestaan ilmoitti, että hallitusohjelmaan kirjatut turvapaikanhakijoiden jalkapannat eivät toteudu.

Keskustalaisten mukaan Ohisalo ei ollut kertonut avauksestaan etukäteen hallituskumppaneille. Räväkkänä keskustelijana tunnettu kansanedustaja Mikko Kärnä ehti jo esittää epäluottamusta Ohisalolle.

Keskustan oma pakka taas on sekaisin laskevan kannatuksen, Katri Kulmunin ministerieron ja pikkuhiljaa käynnistyvän puheenjohtajapelin takia. Puolueen kannattajat suhtautuvat HS:n gallupin mukaan hallituksen onnistumiseen selvästi muiden hallituspuolueiden kannattajia kielteisemmin. Keskustalaisia närästävät hurja velanotto ja epäselvyys hallituksen työllisyystavoitteiden ympärillä.

Keskustalaiset eivät ole julkisuudessa tehneet yhtä reippaita irtiottoja hallitusohjelmasta kuin vihreät. Maatalousministeri Jari Lepän uhkaus hallituserolla, jos Etelä-Savo pilkotaan eri sote-alueisiin, on enemmän keskustan sisäistä kuin hallituspuolueiden välistä riitelyä. Tiettävästi kuitenkin myös Kulmuni harkitsi hallituksen jättämistä ministerieronsa yhteydessä.

Antti Rinteen (sd.) johtama punavihreä hallitus oli alun perinkin epäpyhä allianssi, johon vaalitappion kärsinyt keskusta osallistui lähinnä hallitusohjelman ja maakuntauudistuksen takia.

Vuoden aikana hallituksesta on joutunut lähtemään Rinteen lisäksi hetkellisesti Sirpa Paatero (sd.) ja pysyvämmin Kulmuni. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) joutumista valtakunnanoikeuteen arvioidaan perustuslakivaliokunnassa syksyllä.

Vihreiden ja keskustalaisten toiminnassa on ollut viitteitä siitä, että hallitus halutaan tietoisesti kaataa syksyn budjettiriihessä, kunhan syy saadaan vieritettyä hallituskumppanien niskaan. Voi myös olla, että suosionsa huipulla paistatteleva Marin kyllästyy riitaisiin hallituskumppaneihin ja haluaa muuttaa SDP:n korkean gallup-kannatuksen kansanedustajapaikoiksi uusissa eduskuntavaaleissa.

Toisaalta, kuten vuosi sitten, nykyiselle hallituspohjalle on vähän vaihtoehtoja. Marin ei halua yhteistyötä oikealle siirtyneen kokoomuksen kanssa. Perussuomalaisten kanssa yhteistyötä ei halua kukaan, ja keskusta taas ei halua mukaan mihinkään hallituspohjaan.

Ainoa vaihtoehto on oikeastaan vähemmistöhallitus ja vallan siirtyminen hallitukselta eduskunnalle. Se merkitsisi mullistusta suomalaisessa politiikassa. Sitäkin kannattaa harkita. Moni suomalaisten kaipaama uudistus voisi edetä paremmin parlamentaarisesti kuin riitaisten puolueiden riitaisessa hallituksessa.

Ohisalo on kesän aikana profiloitunut julkisuudessa uhmakkaaseen sävyyn.

Lue lisää

Tiede- ja kulttuurimininisteri Annika Saarikko lupaa tilkitä 140 miljoonan euron huvenneista veikkausvoittovaroista syntyneen aukon tavalla tai toisella

"Miksi ei näy päätöksiä hajauttavan yhteiskunnan puolesta" — MTK:n puheenjohtajan syyttävä sormi osoittaa keskustaa

Saarikko tahtoo keskustan maakuntakeskuksiin ja lapsiperheiden luottopuolueeksi: "Kaikenlaista on yritetty mutta tekemisestä on puuttunut suunta, itsetunto ja ilo"

Maskivelvoite saattaa tulla toisen korona-aallon iskiessä — THL:n suositusta maskien käytöstä odotetaan torstaina