Finanssikriisin uhka ei ole väistynyt - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Finanssikriisin uhka ei ole väistynyt

Poikkeuksellisen ja raskaan kevään jälkeen suomalaiset ovat saaneet huokaista helpotuksesta. Maaliskuussa asetetut tiukat rajoitukset pysäyttivät koronaepidemian ennen kuin tilanne ehti ryöstäytyä käsistä. Paljon arvosteluakin saanut testaa, jäljitä, eristä -strategia on toistaiseksi estänyt viruksen laajemman leviämisen.

Henkisesti mahdollisuus nauttia kesälomasta on arvokas asia. Sitäkin tärkeämpää on mahdollisuus päästä tapaamaan myös ikääntyneitä läheisiä. Kun turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta, voi epidemian pelätty toinen aalto jäädä tulemattakin.

Huolettomuuteen ei silti ole syytä. Pandemia riehuu maailmalla valtoimenaan ja voi koska tahansa levitä laajemmaksi epidemiaksi myös Suomessa. Pelastavaa rokotetta saadaan odottaa vielä pitkälle ensi vuoteen.

Suomen talous kesti koronakevään odotettua paremmin. Vaikka palvelualat pysähtyivät useiksi viikoiksi, teollisuuden toiminta jatkui lähes ennallaan. Huoltovarmuuden kannalta kriittinen elintarvikeketju osoitti kriisinkestävyytensä.

Suomalainen lomautusjärjestelmä, valtion tuet ja työmarkkinaosapuolten kyky nopeisiin sopimuksiin estivät konkurssiaallon ja jättimäisen työttömyyden. Asuntokaupan selvä piristyminen kesäkuussa kertoo siitä, että on suomalaisilla edelleen uskoa omaan talouteensa.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti vierailijakirjoituksessan (MT 10.7.), että viennin elpyminen ratkaisee Suomen selviämisen kriisistä. Viimeisimmät tiedot kertovat, että vientiteollisuuden vaikeudet alkavat toden teolla vasta syksyllä.

Tilastokeskuksen perjantaina julkistamien tietojen mukaan teollisuuden uudet tilaukset vähenivät toukokuussa lähes kolmanneksella vuodentakaiseen verrattuna. Tilausten väheneminen alkoi jo ennen koronaa ja tahti on kiihtynyt koko kevään ajan. Lähiviikot ratkaisevat, alkaako vientiyrityksissä syksyllä yt-neuvotteluiden aalto.

Eri tutkimuslaitosten talousennusteet ovat heikentyneet pitkin kesää. EU-komission tuore ennuste maalaa synkän kuvan Suomen taloudesta myös ensi vuodelle. Vaikka rajoituksia on monessa maassa päästy purkamaan, painaa korona Suomen vientinäkymiä vielä pitkään.

Vanhanen korostaa, että EU:n kaavailema 750 miljardin euron elvytyspaketti on olennainen osa vientikysynnän ylläpitämistä. Psykologisesti sillä voikin olla luottamusta vahvistava vaikutus koko maanosan talouteen.

EU-hankkeiden varjopuolena on aina kuitenkin hitaus ja byrokraattisuus. Taantuma voi olla ohi, ennen kuin rahat saadaan Brysselin koneistosta ulos.

Elvytyspaketissa on muitakin ongelmia. Sen suurimmat hyötyjät olisivat vähän koronasta kärsineet Itä-Euroopan maat ja maksajina tuttuun tapaan pohjoisen Euroopan jäsenvaltiot. Siinä missä elvytyspaketti kasvattaa EU:n arvostusta etelässä, nakertaa se pohjoisessa heikkoa luottamusta unioniin entisestään.

Keskuspankit ovat ympäri maailmaa pumpanneet valtavan määrän rahaa talouksiin kysynnän ylläpitämiseksi ja korkojen pitämiseksi alhaisina. Tämä näkyy osakemarkkinoiden irtautumisena todellisesta taloudesta. Yhdysvalloissa pörssikurssit rikkovat ennätyksiä samaan aikaan kun virus leviää maassa hallitsemattomasti.

Asiantuntijoiden mukaan osakkeet ovat rajusti ylihintaisia, mutta silti sijoittajat ostavat niitä, kun muutakaan tuottavaa kohdetta ei ole tarjolla. Korjausliike kursseissa nähdään ennemmin tai myöhemmin.

Muitakin ikäviä merkkejä on ilmassa. Amerikkalaiset pankit ovat paketoineet korkean riskin yrityslainoja tavalla, joka muistuttaavuodentakainen

finanssikriisin subprime-luottoja. Euroalueella velkaiset pankit ovat edelleen sidoksissa velkaisiin valtioihin. Riskit pitää tiedostaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Suomalaisilla on edelleen uskoa omaan talouteensa.

Lue lisää

IL: Koronavirus levisi keväällä pienissä kunnissa – suhteessa asukasmäärään eniten tartuntoja Ylitorniolla

Tekstiilialalla kaivataan selkeitä ohjeistuksia maskien käyttöön — epäselvä tiedotuslinja hankaloittaa tarvittavien investointien tekemistä

THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronalle Virossa

Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo yhä auki