Tärkein kumppanuus kipuilee - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Tärkein kumppanuus kipuilee

Kun rahat ovat tiukassa, myös niiden jakaminen tuottaa tuskaa. Tämä on tuttua ruoka-alalla, jossa viljelijä, teollisuus ja kauppa kisaavat kuluttajan eurosta. Kaupan valta ruokaketjussa on toistuvasti esillä. Alkutuottajan kannalta tärkeintä on silti yhteistyö tuotteiden ostajan eli jalostustavan yrityksen kanssa.

Viljelijän ja ruokafirman suhteessa tärkeintä on luottamus. Sen horjumisesta kertoivat MT:ssä kaksi tuottajaa, Sami Yli-Rahnasto ja Antti Ketola (MT 22.7.). He pitävät tuotantosopimuksia ostajien sanelemina. Aihe on koronan heiluttamilla ruokamarkkinoilla ajankohtainen. Vahvempana osapuolena suurin vastuu luottamuksesta on teollisuudella. Avoimuus tuottajille sopimus- ja hintaperusteista on tässä ratkaiseva.

Lue lisää

Osuuskuntien hallitukset päättävät valiolaisten tilojen sopimusmäärät ja tuottajahinnat – määrät jo tiedossa, hinnat ratkeavat syksyllä

Atrian liikevaihto pysyi vakaana, liikevoittoa 4,1 miljoonaa euroa – toinen vuosineljännes sujui kuin yhtä jalkaa kilpailija HKScanin kanssa

POP Pankin ennuste: Suomen maatalous selviää koronasta vähällä

Snellmanin sikasopimuskohu nostatti keskustelua myös MTK:n johtokunnassa – Marttila: "Maatalousyrittäjien ja teollisuuden väliset sopimusrakenteet epätasapainossa"