Energiaveroista tulee kova kiista - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Energiaveroista tulee kova kiista

Tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta nykyisessä maailmanlaajuisessa poikkeustilanteessa se on lähes mahdotonta.

Vuosi sitten hyväksytyltä kuluvan vuoden budjetilta korona pudotti pohjan täysin. Valtion saamat verotulot romahtivat miljardeilla, ja samaan aikaan menot kasvoivat noin kymmenen miljardia euroa. Tilannetta vaikeuttaa lisää, että kuntataloudessa on samanlainen ongelma. Nyt näyttää siltä, että loppuvuoden aikana lasku kasvaa yhä.

Valtiovarainministeriön ensi vuotta koskevan budjettiesityksen pohja on poikkeuksellisen hutera. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) keskiviikkona esittelemä budjettiesitys lähtee siitä, että koronapandemia saadaan meillä ja muualla maailmalla hallintaan. Hallituksen eilinen koronainfo oli sen verran synkkää kuultavaa, ettei näin ole käymässä, vaan budjettiesitys on valmiiksi pielessä.

Jonkinlaisena ankkurina budjetin laadinnassa on ollut myös hallitusohjelma, vaikka sen tulojen ja menojen suhde on karannut täysin käsistä.

Jos on ympäröivän maailman tilanne poikkeuksellinen, niin jotain vanhaa ja tuttua esitykseen sisältyy: Tupakan, alkoholin ja polttoaineiden verotukseen esitetään kiristyksiä. Niistä huolimatta ministeriön budjettiesitys on seitsemän miljardia euroa alijäämäinen ja valtion velka nousee noin 132 miljardiin.

Jos koronaa ei saada hallintaan, budjetin alijäämä kasvaa mittavasti. Joka tapauksessa valtion budjetti on erittäin vahvasti elvyttävä. Menoleikkauksia ei haluta tehdä eikä verotusta kiristää tupakkaa, alkoholia ja kevyttä polttoöljyä lukuun ottamatta. Polttoöljyn veronkorotus iskee suoraan ruuantuotannon ytimeen.

Vaikka budjettiriihessä on paljon asioita ratkottavavana, polttoaineverotus on yksi kipeimmistä. Viimeksi polttoaineiden verotusta päätettiin kiristää noin vuosi sitten. Korotukset tulivat voimaan kuluvan kuun alussa.

Koko hallituksen budjettiriihtä on esilämmitetty ankarasti kesän aikana. Erityisesti vihreät ovat olleet asialla. Puolue on jopa uhannut lähteä hallituksesta, elleivät ilmastotoimet budjettiriihessä etene.

On todennäköistä, ettei valtiovarainministeriön esittämä polttoöljyn veronkiristys vihreille riitä, vaan lisävaatimuksia esitetään muun muassa turpeen ja liikennepolttoaineiden verotukseen. Vihreät puhuvat mielellään "ympäristön kannalta haitallisista verotuista", joista pitää heidän mielestään päästä eroon viimeistään tämän vuosikymmen loppuun mennessä.

Kyse ei ole tuista, vaan alhaisemmasta verokannasta. Ympäristölle haitalliseksi tueksi katsotaan dieselin ja polttoöljyn alhaisemman verokannan lisäksi myös työmatkakulujen verovähennysoikeus.

Budjettiriihen lisäksi polttoaineverotus lämmittää myös keskustan puheenjohtajakamppailua. Puoluekokouksessa keskustan tekemisiä hallituksessa punnitaan tarkasti, vaikka henkilökysymykset ovat aina kiinnostavia.

Keskustan nykyiselle puheenjohtajalle, kansanedustaja Katri Kulmunille Matti Vanhasen esittämä polttoöljyn veronkorotus ei käy.

Kulmunin mukaan keskusta ei hyväksy uusia polttoaineverojen korotuksia. Facebook-kirjoituksessaan hän toteaa, että "tuista puhuminen on suorastaan irvokasta, autoilijat maksavat jo nyt yhtä Euroopan kalleinta polttoaineveroa". Kulmuni myös muistuttaa, että oma auto on välttämättömyys siellä, missä joukkoliikennettä ei ole.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituskauden on tähän saakka täyttänyt lähes kokonaan korona. Kriisin keskellä puolueiden väliset linjaerot ovat hämärtyneet. Budjettiriihen lähestyessä politiikka on palaamassa politiikkaan ja Marinilla tulee olemaan kova työ sovittaa hallituspuolueiden näkemyksiä yhteen.

Hallituksen budjettiriihtä on esilämmitetty ankarasti kesän aikana.

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Kiurun sote-sosialismia syytä vahtia

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä