Pääkirjoitus

Sovinnon rakentajille tarjolla sankaruutta

Eduskunta aloitti eilen syysistuntokautensa kireissä tunnelmissa. Eduskunnan jäädessä kesällä istuntotauolle poliittinen tunnelma oli koronasta huolimatta aivan erilainen. Isot ja vähän pienemmätkin poliittiset kiistakysymykset hautautuivat yhteisten koronantorjuntaponnistelujen alle.

Vaikka koronaepidemia nostaa taas päätään, ovat poliittiset kiistat nousseet vahvasti esiin. Poliittisesta syksystä on tulossa kuuma, koska sytykkeitä kiistoille on kevään ja kesän aikana kertynyt runsaasti.

Eduskunnassa käydään ensi vuoden budjetin lisäksi kova vääntö muun muassa EU:n elvytyspaketista. Huolimatta siitä, että eduskunnan täysistuntojen osallistujamäärää kevään tavoin rajoitetaan, kuullaan salissa kovaa keskustelua.

Keskusteluilmapiirin kiristymiseen on varmasti monia syitä, mutta osaksi syynä ovat koronakriisin seuraukset. Kriisi on aiheuttanut isoja ongelmia koko yhteiskunnassa. Hallitus ja eduskunta joutuvat päättämään muun muassa, miten hoidetaan koronan aiheuttamia vaurioita julkiseen ja yksittäisten ihmisten talouteen.

Uusien työpaikkojen lisäksi pitäisi huolehtia olemassa olevista työpaikoista. Tulossa olevat isot yt-neuvottelut ja irtisanomiset vaikeuttavat työllisyystilannetta entisestään.

Vaikka nyt on menossa akuutin kriisin hoitaminen, hallitus joutuu jossain vaiheessa päättämään, miten lasku lopulta maksetaan. Monet odottavat tähän jonkinlaista vastausta jo syksyn budjettiriihestä. Todennäköisesti turhaan.

Kova poliittinen kiistely ja syyllistäminen leimahtivat liekkeihin Kaipolan paperitehtaan lopettamispäätöksen seurauksena. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen luetteli viime viikolla avoimessa kirjeessään syitä, miksi työllistäminen on Suomessa hankalaa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan arvosteli lauantaina Ylen Ykkösaamussa UPM:ää kannattavan Kaipolan tehtaan sulkemisesta vakavan talouskriisin keskellä.

Marinin haastattelu sai aikaan poliittisessa oppositiossa ja elinkeinoelämän järjestöissä vastareaktion.

Muun muassa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistutti Marinille, ettei pääministerin tehtävä ole kertoa yksittäiselle yritykselle, mitä pitäisi tehdä tai olla tekemättä. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä Marinin haastattelussa oli syyttelymentaliteetti (HS 29.8.). Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko syytti sunnuntaina julkaisemassaan tiedotteessa Marinia luokkataistelun lietsomisesta.

Erilaisten syytösten keskellä oli ilahduttavaa, että Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ja Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala keskustelivat maanantaina Ylen A-Studiossa paperiteollisuuden kriisistä asiallisesti ilman syyttelyä. Sen sijaan he peräsivät yhteistyötä ratkaisujen etsimisessä. Samaan pitää keskittyä myös poliittisessa päätöksenteossa.

Riitelyn ja syyllisten etsimisen sijaan hallituksen ja eduskunnan on keskityttävä etsimään keinoja, joiden avulla pystytään rakentamaan sellaiset olosuhteet, joissa yritykset pystyvät toimimaan kannattavasti. Erimielisyyttä ei pidä vältellä, mutta keskustelussa on haettava ratkaisuja.

Kyse on erityisesti kansainvälisestä kilpailukyvystä. Siinä on tekemistä myös yritysjohtajille ja työmarkkinajärjestöille. Paras tulos syntyy, kun kaikki keskittyvät ensin pitämään oman tonttinsa kunnossa.

Tekemistä riittää kaikille. Yhteistyötä tarvitaan, koska ongelmia riittää jatkossakin. Työelämäprofessori Vesa Vihriälä muistuttaa tässä lehdessä olevassa Yliö-kirjoituksessaan, että teollisuuden ja siihen kytkeytyvän palvelutoiminnan suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä.

Suurimmat vaikeudet ovat vasta edessä.

Lue lisää

Kotkat pelastavat

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Valtio tukee Kaipolan rakennemuutosta ensi vaiheessa 4,5 miljoonalla eurolla

Eduskunnan uudeksi viestintäpäälliköksi valittiin Rainer Hindsberg