Paine puolueiden sisällä kasvaa - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Paine puolueiden sisällä kasvaa

Tänä syksynä budjettiriihtäkin puidaan poikkeuksellisen hankalasissa olosuhteissa. Korona-kriisi on murentanut sekä julkiselta taloudelta että hallitusohjelmalta pohjan. Tulevan budjetin perusta on harvinaisen soisella pohjalla.

Budjetin laadintaa vaikeuttavat puolueiden väliset ristiriidat. Vihreät on haastanut avoimesti keskustaa esimerkiksi turpeesta. Vihreille ei enää kelpaa hallitusohjelman kirjaus eikä se, että turpeen käyttö vähenee ennakoitua nopeammin.

Turpeesta riitely on poliittista teatteria, koska riihessä pitäisi päättää todella isoista asioista. Päätöksiä odotetaan muun muassa siitä, millä keinoilla maahan saadaan 30 000 uutta työpaikkaa. Urakkaa vaikeutta entisestään Nesteen maanantainen ilmoitus Naantalin öljynjalostamon mahdollisesta sulkemisesta ja 470 työpaikkaa koskevista yt-neuvotteluista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toivoi eilen hallituspuolueilta ratkaisuhalukkuutta, jotta hallitus pystyisi ratkaisemaan useita isoja asioita, jotka tuottavat hankaluuksia puolueiden välillä.

Puolueiden välisten hankaluuksien lisäksi hankaluuksia on myös puolueiden sisällä. Erityisesti kannatusalhossa olevan keskustan puheenjohtajalla, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolla on tekemistä palauttaakseen äänestäjien luottamus keskustaan. Peruskannattajakunnan luottamus rakoilee pahasti.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän mielipidekyselyn mukaan maaseutumaisissa kunnissa äänestäjät katsovat, että perussuomalaiset ajavat maaseudun asiaa paremmin kuin keskusta. On ristiriitaista, että koko kansan mielestä keskusta ajaa parhaiten maaseudulla asuvien asiaa, mutta itse maaseudulla asuvien mielestä ei. (MT 14.9.)

Keskustan entinen sisäpiiriläinen Mikko Alkio arvostelee ankarasti entistä puoluettaan ja Marinin hallituksen sote-uudistusta. Hänen mukaansa uudistus veisi toteutuessaan maakunnilta vallan.

Alkion mielestä Annika Saarikon tehtävä on tuoda keskusta pois hallituksesta, jos se tekee keskustaperiaatteiden vastaisen soten. Keskusta eliittiä Alkio kehottaa jättämään twitterin vähemmälle, keskittymään sote-esitykseen ja hoitamaan äänestäjien valtuuttamaa tehtävää.

Keskustan eliittiä arvosteleva Alkio on itse ollut Keskustanuorten puheenjohtaja, muun muassa Olli Rehnin, Mauri Pekkarisen ja Matti Vanhasen avustaja. Hän avusti myös pääministeri Juha Sipilää (kesk.) 2015 eduskuntavaalien yhteiskunta­sopimusneuvotteluissa ja hallitusneuvotteluissa.

Alkio erosi keskustasta, koska hänen mielestään puolueen eliitti ei tukenut Sipilää, kun hän sitä eniten tarvitsi.

Ristiriitoja on kaikkien puolueiden sisällä, mutta viime aikoina ne ovat nousseet vahvasti esiin.

Pari viikkoa sitten Padasjoen kunnanvaltuutettu ja Päijät-Hämeen maakuntahallituksen jäsen Kati Liikonen ilmoitti eroavansa vihreistä vastalauseena puoleen maaseutuvastaisuudelle. Hän oli pettynyt, koska puoleen johto ei reagoinut puolueen piiristä toistuvasti nouseviin maaseutuvihamielisiin kommentteihin.

Kokoomuksessa kytee erimielisyys maaseudun asemasta. Puoleen maaseutuväki ihmettelee puheenjohtaja Petteri Orpon puheita kokoomuksen kasvukeskuspolitiikan erityisroolista. Äänekoskelaisen Tommi Lunttilan mielestä maaseudun painoarvoa kokoomuksessa voisi korottaa. Hyvinkääläinen Markus Eerola ei haluaisi antaa kasvukeskuksille puolueensa politiikassa erityisasemaa.

Puolueissa tarvitaan sisäistä keskustelua. Puolueen jäsenillä ja äänestäjillä on oikeus tietää, mikä on puolueen linja ja tavoitteet. Monilla ne kaipaavat kirkastamista.

Parhaiten puolueen linjaan pystyy vaikuttamaan osallistumalla päätöksentekoon ja kantamaan vastuuta yhdessä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Puolueissa tarvitaan sisäistä keskustelua.

Lue lisää

Markus Eerola: Ministeriöt eivät kykene koordinoimaan maatalousasioita keskenään – näkyy heikkona kannattavuutena tiloilla

UPM:n Pesonen raahautui telkkariin vasta kun paine pakotti – yritysjohtajilla on julkisuudessa enemmän hävittävää kuin voitettavaa

MTK:n johtokunta: Maakuntien ääntä kuultava elvytysrahojen jaossa – "Keskusjohto ajattelee tietävänsä kaiken"

Halla-ahon vaikea siivousurakka