Pääkirjoitus

Rahapeliongelmiin löydettävä ratkaisu

Rahapelien aiheuttamien ongelmien takia niiden tarjontaa halutaan rajoittaa. Ongelmien ehkäisemiseksi Veikkauksen halutaan esimerkiksi vähentävän kauppakeskuksissa olevia pelikoneita.

Koronakriisi antoi pelien vähentämiselle vauhtia, koska Veikkaus sulki peliautomaattejaan kuukausiksi. Lisäksi erilaisten urheilutapahtumien peruminen vähensi pelaamista.

Rahapelien sulkeminen on jo aiheuttanut ison loven Veikkauksen tuottoihin. Veikkaus on viime vuosina tulouttanut valtiolle budjetin kautta jaettavaksi noin miljardi euroa kulttuurille, taiteelle, liikunnalle, tieteelle, nuorisotyöhön, veteraaneille ja sotavammakorvauksiin sekä hevosurheilulle.

Koska ensi vuodelle jaettavaa kertyy aikaisempaa vähemmän, lupasi keskustan puheenjohtaja, kulttuuri- ja tiedeministeri Annika Saarikko, että valtio maksaa ensi vuonna puuttumaan jäävät, noin 350 miljoonaa euroa budjettivaroista. Tulevaisuudessa samanlainen kompensaatio budjettivaroista ei Saarikon mukaan ole mahdollinen.

Blogikirjoituksessaan Saarikko perusteli täyttä kompensaatiota sillä, että tilanne, jossa koronan runtelemilta kulttuurin, liikunnan ja nuorisopuolen järjestöiltä ja muilta toimijoilta perittäisiin jo maksettuja yleis- ja valtionavustuksia takaisin olisi ollut ”täysin kohtuuton”.

Veikkausvoittovaroja saavat tahot saivat nyt vuoden aikaa sopeutua muutokseen. Osana tulevaisuuden ratkaisua hallitus tuo ensi vuoden kesäkuuhun mennessä esityksen arpajaislain uudistamisesta eduskuntaan. Uudistaminen onkin tarpeen, koska nettipelaaminen lisääntyy, eikä se kunnioita monopoleja eikä maiden rajoja.

Jo ennen koronakriisiä keskustelu Veikkauksen monopoliasemasta kävi kiivaana. Yhtenä syynä tähän oli Veikkauksen mainoksista noussut kohu. Veikkauksella on Euroopan komission poikkeuslupa rahapelimonopoliin, mutta se edellyttää pelihaittojen ehkäisemistä.

Veikkaus on luvannut vähentää mainontaansa lähes puoleen. Kaikkiin Veikkauksen peleihin tulee, raaputusarpoja lukuun ottamatta, pakollinen tunnistautuminen.

Veikkauksen tilanne on samalla tavalla ristiriitainen kuin alkoholimonopoliyhtiö Alkon. Omistaja haluaa tuottoja, mutta mainostaa ei saisi ja haittoja pitäisi torjua. Molempien yhtiöiden monopoli on nykyään suhteellista, koska netissä voi pelata muidenkin yhtiöiden pelejä ja tilata ulkomailta alkoholia. Vaikuttaa myös siltä, että ulkomaisten peliyhtiöiden mainonnan rajatkin ovat Veikkausta löysemmät.

Lisääntyvä netin kautta pelaaminen näkyy myös peliongelmissa, joten ongelmien torjuminen pitää suunnata yhä enemmän myös sinne. Pelaamisesta aiheutuvia haittoja ehkäisevän Peluurin mukaan viime vuonna pelaajien yhteydenotoista 83 prosentissa rahapeliautomaatit olivat ensisijainen ongelma. Niistä netissä pelattavat automaatit koettiin jo perinteisiä pahemmiksi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan peliongelmiin tulisi puuttua nykyistä ankarammin, mutta nykyinen järjestelmä tekee sen hyvin vaikeaksi. KKV:n vaikutusarviointiyksikön ekonomisti Lasse Pöyryn mukaan Suomen nykyiset rahapelimarkkinat eivät anna parhaita mahdollisia eväitä peliongelmien taklaamiseen, sillä Veikkauksen monopoli vuotaa. (IS 18.8.)

Pöyryn mukaan peliongelmaisia voidaan suojella kahdella lähestymistavalla: joko hylätä Veikkauksen monopoli ja siirtyä vapaaseen lisenssijärjestelmään tai Veikkauksen monopolista tulisi tehdä vahvempi.

Eduskunnan tehtävä on päättää, miten rahapelilainsäädäntöä uudistetaan. Pelien aiheuttamiin ongelmiin on löydettävä ratkaisu niin, että myös kaikki nettipelien tarjoajat osallistuvat niihin. Veikkauksen 80-vuotisen monopolin mahdolliseen purkamiseen pitää olla vahvat perusteet.

Nettipelaaminen ei kunnioita monopoleja eikä maiden rajoja.

Lue lisää

THL ottaisi Norjasta mallia ja vähentäisi pelihaittoja poistamalla automaatit kaupoista

Moni jättää loton ja arpaostokset väliin poikkeusaikana – nettipelaaminenkaan ei näytä Suomessa lisääntyneen

Kansainvälinen paine ajaa peliyhtiöitä yhteen

Sari Essayah: "Veikkaus joutui myrskyn silmään – yhä voimakkaampaa mainontaa, enemmän peliautomaatteja ja pienituloisia peliongelmaisia"