Pääkirjoitus

Karjatilat mielivallan uhreina

Muuttavien valkoposkihanhien aiheuttamat viljelmätuhot itäisessä Suomessa kärjistyivät viime keväänä. Moni tila menetti lähes koko satonsa. Vastuuministerit Krista Mikkonen (vihr.) ja Jari Leppä (kesk.) perustivat "hanhinyrkin". Tiloille myönnettiin poikkeuslupia lintujen ampumiseen.

Lupaprosessista tuli farssi. Osa hakemuksista jumittui ruuhkaan, mutta osalta ongelmapelloista poikkeusluvat evättiin kokonaan. Paljastui, että ne oli viranomaiskartoissa merkitty "maakunnallisesti tärkeiksi lintualueiksi" – viljelijöille kertomatta. Esimerkiksi Liperissä kahdeksan lypsykarjatilan tärkein rehuala on nyt pyhitetty hanhille (MT 28.10.). Asia tuskin jää tähän. Päätös edustaa mielivaltaa, joka ei oikeusvaltioon kuulu.

Lue lisää

Valkoposkihanhien karkottamiskeinot tutkittiin – millään ei ollut selvää vaikutusta lintuihin

Ministeri Leppä tuontihakkeen tulvasta: "Tässä on iso kansallisten talkoiden paikka. Laitetaan metsien hoitorästit kuntoon ja kotimaista kattilaan"

IS: Vihreä ympäristöministeri Mikkonen väläyttää, että Suomen valtio voisi jatkossa taata sähköautoja ostavien kansalaisten lainoja – tyrmäys keskustasta

Liikenneministeri Harakka tarkastaisi liikenteen kokonaisverorasitusta – valtiovarainministeri Vanhanen ja ympäristöministeri Mikkonen toista mieltä