Pääkirjoitus

Halla-aho asettunut pormestarimoodiin

Pormestarimalli on muuttanut kuntavaalien dynamiikkaa erityisesti suurimmissa kaupungeissa. Malli vaikuttaa koko maahan, koska pormestarikisaan kohdistuu erittäin suuri julkisuus. Esimerkiksi eilen Ylen aamussa Helsingin, Turun ja Tampereen pormestaripeliä käsiteltiin laajasti.

Kaupunkien pormestarimalleissa on eroja. Tampereella puolueet eivät nimeä pormestariehdokasta, vaan vaalien jälkeen valtuustoryhmät päättävät pormestariehdokkaastaan. Turussa puolueet nimeävät Helsingin tapaan pormestariehdokkaansa etukäteen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmoittautunut Helsingin pormestarikisaan. Hän osaa käyttää julkisuutta taitavasti hyväkseen. Halla-ahon usein kärkevät lausunnot herättävät kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Se on hänen tavoitteensakin, koska kaikenlainen julkisuus ja vastakkainasettelu ovat populistisen politiikan käyttövoima.

Kuntavaaleissa pitäisi puhua kuntien omista asioista, mutta pormestarimalli tuo kuntavaaleihin entistä enemmän valtakunnallisuutta. Halla-aholle tämä sopii, koska hän haluaa, että kuntavaaleissa äänestetään muun muassa pakolaispolitiikasta, EU:sta ja hallituspolitiikasta. Hallituspuolueista Halla-ahon kritiikki kohdistuu erityisesti keskustaan.

Lauantaina MTV:n Uutisextrassa esiintynyt Jussi Halla-aho sai keskustalaiset hermostumaan kritisoimalla maalla asumista "kitkuttelemiseksi kepulaisella tukiaispolitiikalla". Hän sanoi uskovansa vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla".

Halla-ahon puheissa ei ole mitään uutta, mutta hän sai keskustalaiset provosoitumaan. Myöhemmin Halla-aho vielä lisäsi löylyä. Hänen mielestään "kepu haluaa esiintyä tukirahan jakajapuolueena, ja siten ylläpitää omaa tarpeellisuuttaan maalaisten silmissä". Maanantaina Halla-aho totesi, ettei perussuomalaisten tavoitteena ole vähentää maaseudun tukia vaan tukiriippuvaisuutta.

Halla-aho on oikeassa, että viljelijät haluaisivat tukien sijaan saada tulonsa riittävinä tuottajahintoina. Hän kuitenkin jättää kertomatta, miten temppu tehdään ja miten tuottajien asemaa elintarvikeketjussa parannetaan.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mielestä puolueen maa- ja metsätalousmyönteisyys näkyy muun muassa vaihtoehtobudjetissa, jossa esitetään liikenne- ja lämmityspolttoaineiden veronkorotusten perumista ja väylämaksujen poistamista.

On ymmärrettävää, että Helsingin pormestariksi pyrkivä henkilö haluaa puhua maaseudun tukiriippuvaisuudesta eikä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvien tukiriippuvaisuudesta.

Pormestariksi pyrkivän luulisi olevan huolissaan muun muassa siitä, miksei työssä käyvällä helsinkiläisellä ole varaa asua kotikaupungissaan ilman asumistukea tai toimeentulotukea. Monella helsinkiläiselläkin on varmaan luja halu tulla toimeen omalla työllään eikä kitkutella tukiaispolitiikalla.

Halla-ahon tukiaiskommentti on monikärkinen. Siinä tulee samalla kertaa hoidettua sekä pormestarikampanja että maakunnissa kuntavaalien päävastustaja keskusta.

Demokratiaan kuuluu, että opposition tehtävä ja suoranainen velvollisuus on arvioida ja arvostella hallituksen tekemisiä. Sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat arvostelleet hallitusta punavihreästä politiikasta. Arvostelun kärki kohdistuu kuitenkin kokoomuksen tavoin keskustaan, koska sen katsotaan mahdollistavan väärän politiikan. RKP on jätetty kuitenkin rauhaan.

Vasemmistopuolueet nauttivat, kun porvaripuolueet käyvät toistensa kimppuun.

Vasemmisto nauttii, kun porvaripuolueet käyvät toistensa kimppuun.

Lue lisää

Keskusta pesi perussuomalaiset maakunnissa – "Lähipalvelut olivat näiden vaalien ydintä"

Perussuomalaisten aluevaalit menivät penkin alle – Purra: "Alue- ja kuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen"

Asiantuntija: Perussuomalaisten heikohkosta menestyksestä ei voi vetää päätelmiä, miten kevään eduskuntavaaleissa käy

Nyt on tosi kysymyksessä – vaikka asiat ovat pitkälle valmisteltuja, yhtään päätöstä ei ole tehty