Pääkirjoitus

Vihreät nöyryytti Marinin hallitusta

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai eilen pidetyssä luottamusäänestyksessä odotetusti eduskunnan tuen äänin 101–68. Peräti 30 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä. Se kertoo, että merkittävä osa hallituspuolueiden kansanedustajista ei halunnut tukea Haavistoa eikä myöskään kaataa hallitusta.

Perussuomalaiset esittivät Haavistolle epäluottamusta sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta viime keskiviikkona totesi, että Haavisto oli toiminut hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaisesti, mutta perusteita syytteen nostamiselle valtakunnanoikeudessa ei ole.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio perusteli epäluottamuksen esittämistä muun muassa sillä, että perustuslakivaliokunta on todennut ulkoministerin rikkoneen lakia. Oikeusvaltioperiaatteen mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin.

Ministerin tai hallituksen luottamuksesta äänestettäessä hallituspuolueiden edustajat äänestävät rutiininomaisesti luottamuksen puolesta. Nyt tilanne oli erilainen, koska vihreiden edustajat politisoivat perustuslakivaliokunnan työn ja yrittivät muilla tavoin vaikuttaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmiin. Oman osansa sai myös eduskunnan virkakunta.

Sen sijaan, että vihreät olisivat hyväksyneet perustuslakivaliokunnan päätöksen, he aloittivat sosiaalisessa mediassa ankaran kampanjan. Sen viesti oli, että mitään laitonta ei ole tapahtunut. Lisäksi puolue pyrki aktiivisesti sekoittaman al-Holin lapset tapauksen käsittelyyn, vaikka kyseessä oli Haaviston virkatoimien lainmukaisuus ulkoministeriön sisäisessä henkilöasiassa.

Vihreät tekivät Haaviston luottamusäänestyksestä koko hallituksen luottamusäänestyksen. Puolue olisi voinut välttää koko ongelman myöntämällä virheen ja/tai vaihtamalla ministeriä. Edes pieni nöyryys lain edessä olisi ollut paikallaan. Näin ei haluttu tehdä, vaan koko hallitus haluttiin vastuuseen Haaviston virheistä. Miksi pääministeri Sanna Marin (sd.) sallii näin tapahtuvan? Saman kysymyksen voi esittää myös päähallituspuolueelle SDP:lle.

Erityisen vaikeaan tilanteeseen joutui keskusta. Muiden hallituspuolueiden edustajat ovat olleet poikkeuksellisen hiljaa ja oppositio hiillosti keskustaa. Uusia vaaleja tässä tilanteessa ei halua kuin perussuomalaiset. Kokoomus olisi valmis korvaamaan keskustan nykyisessä hallituksessa koska tahansa.

Keskusta ei halunnut kaataa hallitusta koronakriisin keskellä. Jos Haavisto olisi saanut epäluottamuksen, vihreät olisivat kaataneet hallituksen. Se olisi tarkoittanut muun muassa, että eduskunnalle juuri annettu jättimäinen sote-paketti olisi jälleen kerran palannut lähtöpisteeseen.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä vihreät ja Haavisto ovat itse vastuussa tilanteesta ja kantavat poliittisen vastuun, koska jokainen puolue vastaa ministereistään. Keskusta ei hyväksy Haaviston lainvastaista toimintaa, eikä vihreiden viimeviikkoista toimintaa perustuslakivaliokunnassa.

Keskustan eduskuntaryhmä lähetti viestin myös pääministerille. Ryhmän muistutti, että päävastuu hallituksen toimintakyvystä on pääministerillä. Ryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mielestä pääministeri Marin vastaa, että hänen ministerinsä toimivat lain mukaan ja pääministerin pitää katsoa, minkälainen henkilö hänellä on ulkoministerinä.

Vihreiden toiminta näyttäytyy ulospäin häikäilemättömältä ja ylimieliseltä: Lakia ei tarvitse kunnioittaa, tarkoitus pyhittää keinot eikä meidän Pekkaa saa arvostella.

Pääministeri Marinin mukaan ulkoministeri nauttii hänen luottamustaan, vaikka Haavisto ja vihreät toiminnallaan nöyryyttivät perustuslakivaliokunnan lisäksi maan hallitusta.

Miksi pääministeri Sanna Marin (sd.) sallii näin tapahtuvan?

Lue lisää

Väkivalta vaanii liian lähellä

Suomi irti trumpismista

Keskusta esitteli vaihtoehtonsa liikenteen päästövähennyksille: "Hallitusohjelman mukaiset polttoaineveron korotukset on tehty, eikä uusia tule."

Marin: Nyt ei ole aika höllentää koronarajoituksia, kiristämiseen voi tulla tarvetta