Pääkirjoitus

Jäitä hattuun kuntavaalikentillä

Valmistautuminen huhtikuussa pidettäviin kunnallisvaaleihin pyörähti toden teolla käyntiin maanantaina Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n kuntavaalipaneelilla.

Paneeliin osallistuivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Annika Saarikko ja vihreiden Maria Ohisalo. Pääministeri Sanna Marin ei ehtinyt paikalle.

Keskustelun perusteella voi odottaa, että kuntavaaleista tulee kiihkeät. Asetelma ei ole hallituspuolueet vastaan oppositiopuolueet, vaan vaaleista on tulossa monisyisemmät.

Mielipidekyselyissä kärkipaikan ottanut perussuomalaiset haastaa erityisesti Helsingissä kokoomuksen ja vihreät ja maakunnissa keskustan. Halla-aho ja Ohisalo olivat lähes kaikesta eri mieltä. Jännite näkyi myös hallituskumppaneiden Ohisalon ja Saarikon välillä.

Puoluejohtajat keskustelivat aluksi Yhdysvaltojen tilanteessa. Vaikka he tuomitsivat viime viikon tapahtumat, syyttivät sekä Ohisalo että Orpo Halla-ahoa tapahtumien seurausten vähättelystä. Saarikko muistutti, että sanoista on lyhyt matka tekoihin.

Ohisalo vaati Halla-ahoa tuomitsemaan hyökkäyksen kongressiin selkeämmin, koska hänen mukaansa perussuomalaiset eivät ole selvästi sanoneet, että kaikenlainen terrorismi on tuomittavaa.

Yhtä mieltä panelisti olivat siitä, että kongressin tapahtumat voisivat tapahtua myös Suomessa.

Hallituksen sisäiset jännitteet nousivat selkeästi esiin muun muassa turvekysymyksessä. Ohisalon mukaan turvepäätökset olivat hallituksen yhteisiä päätöksiä. Hän pyrki vetämään keskustan mukanaan suohon. Saarikko muistutti, että vihreiden ja keskustan näkemyserot turpeesta ovat kyllä kaikkien tiedossa.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan keskusta ymmärtää parhaiten maaseudulla ja maakunnissa asuvien ihmisten asioita. Tätä mieltä oli kolmannes vastanneista. Perussuomalaiset sijoittui toiseksi 17 prosentin osuudella, SDP, vihreät ja kokoomus olivat seuraavina.

Kaikki puoluejohtajat vakuuttivat olevansa maaseudun asialla, vaikka tästäkin kysymyksestä syntyi sanailua vihreiden ja perussuomalaisten välillä. Halla-ahoin mukaan vihreiden heikko sijoitus maaseudun ymmärtämisessä ei ole yllätys joidenkin vihreiden maaseutua kohtaan esittämien lausuntojen perusteella.

Puoluejohtajilta kysyttiin kantaa muun muassa metsien hakkuisiin, susien kannanhoidolliseen metsästykseen ja kuntien oikeuteen pakkolunastaa yksityisten maita.

Kaikki muut paitsi Ohisalo antaisivat ihmisten itse päättää metsien hakkuista, kannattivat susien kannanhoidollista metsästystä sekä rajoittaisivat kuntien pakkolunastusoikeutta.

Vain Orpo kannatti kuntaverokattoa. Saarikon mielestä kokonaisverotusta ei pidä kiristää, mutta verokattoa tärkeämpää on, että kunnissa on elinvoimaa ja veronmaksajia. Julkisissa hankinnoissa pitää kaikkien mielestä suosia mahdollisuuksien mukaan kotimaista.

Poliittinen ilmapiiri on Suomessakin muuttunut kärkevämmäksi. Viime viikolla Helsingissä sattunut käsiksi käyminen kansanedustajaan on erittäin järkyttävä ja tuomittava.

Kuntavaalikentillä on syytä laittaa jäitä hattuun. Näin pitää tehdä myös sosiaalisessa mediassa. Asioista voi ja pitääkin keskustella tiukasti. Sen sijaan, että keskityttäisiin henkilöihin menevään syyttelyyn, on syytä puhua, miten asioita voi tehdä entistä paremmin. Puolueitten johtohenkilöiden pitää näyttää käytöksellään esimerkkiä.

Kuten kaikissa muissakin vaaleissa, kuntavaaleissakaan ei pidä sortua katteettomiin lupauksiin. Äänestäjillä on oikeus vaatia ehdokkailta asiallista käytöstä puolueesta riippumatta.

Vaalien jälkeen tarvitaan yhteistyökykyä, jotta kuntalaisten asioita voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Puolueitten johtohenkilöiden pitää näyttää käytöksellään esimerkkiä.

Lue lisää

Kokoomuksen Orpolle tehtiin pallolaajennus – sairauslomalla heinäkuun loppuun asti

Analyysi: Keskustan Saarikko ja perussuomalaisten Halla-aho kokevat molemmat olevansa kuntavaalien moraalisia voittajia, eikä kumpikaan ole väärässä

Suomen luonnonsuojeluliitto: Susikanta on liian pieni yleiseen metsästykseen

Suomen kartta on edelleen keskustanvihreä – kokoomus otti komentoonsa etelän suuret kaupungit