Pääkirjoitus

Koronan torjunnassa nyt kaaoksen makua

Suomessa todettiin tiistaina 400 uutta koronavirustartuntaa. Viime viikolla päivittäiset tartuntamäärät nousivat korkeimmillaan yli 600:n. Päivittäiset vaihtelut eivät poista sitä tosiasiaa, että epidemiatilanne Suomessa on mennyt huonompaan suuntaan.

Uudellamaalla taudin ilmaantuvuus 100 000:ta asukasta kohti nousi kahden viikon tarkastelujaksolla yli 200:n. Lukua voi verrata vaikkapa juhannuskesään, jolloin Suomi vapautti matkustamista niistä EU- ja Schengen-maista, joissa vastaava ilmaantuvuusluku oli korkeintaan kahdeksan. Koko Suomen ilmaantuvuusluku on nyt noussut toiselle sadalle.

Aiempaa synkempiin lukuihin valoa tuo se, että epidemian voittaminen on jo näköpiirissä. Odotettua hitaampi rokotustahti pakottaa kuitenkin edelleen torjumaan tautia paitsi kansalaisten henkilökohtaisella varovaisuudella, myös monin rajoitustoimin. Ote ei saa vielä herpaantua.

Maanantaina Suomessa astui voimaan uusi tartuntatautilaki. Se antaa kunnille ja alueiden viranomaisille entistä laajemmat valtuudet paikallisiin rajoitustoimiin koronaepidemian hillitsemiseksi. Vaikka paineet rajoituksiin ovat suurimmat pääkaupunkiseudulla, tarve nopeisiin päätöksiin syntyy aina siellä, missä uusi tartuntaryväs ilmenee.

Iso kysymys on, kuinka valmiita kunnat ja alueet ovat rajoitustoimiin ryhtymään. Esimerkiksi julkisten tilojen käytön, ihmisten kokoontumisten sekä kauppojen ja ravintoloiden toiminnan rajoittamisen pitää perustua asiantuntijuuteen sekä olla tehokasta ja ymmärrettävää tullakseen hyväksytyksi. Viranomaisten ja asiantuntijoiden keskinäinen kiistely ei tätä tavoitetta palvele.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n viimeviikkoiset vaatimukset rajoitusten nopeasta kiristämisestä johtivat laitoksen johdon puhutteluun sosiaali- ja terveysministeriössä. Eräänlainen huipentuma kiistoissa nähtiin sunnuntaina, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) haukkui Ylen haastattelutunnilla pääkaupunkiseudun kunnat vastuuttomiksi näiden lievennettyä koronarajoitustoimiaan. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kokoontuikin eilen sopimaan uusista rajoituksista uuden lain perusteella.

Suomi on edelleen keskellä epidemiaa, mutta yksituumaisuus sen hoidossa on muisto vain. Kiistely eri vaihtoehdoista toki kuuluu toimivaan demokratiaan, mutta viime päivien ristiriitaiset kannanotot eri tahoilta ovat tuoneet koronan torjuntaan kaaoksen makua.

Kiistely rajoituksista ja suosituksista heikentää niiden uskottavuutta. Kansalaiset näyttävätkin nyt luottavan ohjeistuksia enemmän omaan harkintakykyynsä ja vastuullisiin toimintatapoihinsa tartunnan välttämiseksi.

Viranomaisten viime hetken suosituksista huolimatta väki täyttää koulujen talvilomaviikoilla hiihtokeskukset. Ilmiössä purkautunee myös jonkinlainen koronaväsymys – arkeen kaivataan vaihtelua, ja virusta osataan vältellä myös lomaillessa. Onnistuminen mitataan lähiviikkojen tartuntaluvuilla.

Oma kaaostunnelmansa on syntynyt myös kunnallisvaaleista, joiden varsinaiseen vaalipäivään on aikaa enää alle kaksi kuukautta. Oikeusministeriön vaalijohto ehti jo suositella vaalien siirtoa, mutta puolueet pitävät kiinni aikataulusta.

Vaalien siirto lähiviikkoina vallitsevan koronatilanteen takia on vaikea kysymys. Vielä vaikeampi kysymys on, mihin ajankohtaan vaalit siirrettäisiin. Kuka takaa, että kesällä tai syksyllä tilanne olisi nykyistä parempi?

Parasta olisi nyt kiireesti keskittyä sekä kansallisella että kunnallisella tasolla järjestelyihin, joilla vaalit ja äänestäminen voidaan toteuttaa turvallisesti myös epidemian oloissa. Aikaa on, mutta ei jahkailuun.

Kiistely rajoituksista ja suosituksista heikentää niiden uskottavuutta.

Lue lisää

Kolmen viikon lockdown ei riitä, sanoo emeritusprofessori – vaatii koronan kitkemistä Suomen rajoilla: "Nyt on korkea aika varmistaa, ettei rajan yli pääse testaamattomia tai rokottamattomia ihmisiä"

THL: Suomessa raportoitu ennätykselliset 720 uutta koronavirustartuntaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Perusopetuksen poikkeusjakso ei vaadi uutta lainsäädäntöä

Aluehallintovirasto antaa tänään päätöksen pääkaupunkiseudun eri toimijoiden tilojen sulkemisesta