Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Pääkirjoitus

Kotikuntia voi olla montakin

Kansanedustajien enemmistö haluaisi lainsäädännöllä mahdollistaa oikeuden asua ja maksaa veroa useampaan kuin yhteen kuntaan. Asia käy ilmi Ylen kyselystä (Yle 4.5.). Kysymys on ajankohtainen, koska korona-aikana moni toimistotyöntekijä on siirtänyt työpisteensä kotikuntansa ulkopuolelle. Kun työ ei ole paikkaan sidottu, kotikuntia voi jatkossa olla montakin.

Monikuntalaisuuden säätäminen verolakiin ei ole yksinkertainen hanke eikä valmistu nopeasti. Kyse on ihmisten tarpeesta julkisille palveluille siellä missä he kulloinkin ovat sekä palveluiden rahoittamisesta. Malli, jossa lasku lähtee palvelun käyttäjän kotikuntaan, on jo osassa palveluita käytössä. Sitä kannattaa laajentaa – lainsäädäntöä odotellessa.

Lue lisää

Aika entinen ei koskaan enää palaa

MT:n kysely puolueille paljasti, että etätyöelämän tuomat muutostarpeet jakavat hallitusta: Keskusta haluaa selvittää kaksoiskuntalaisuutta ja avaisi valtionosuudet, SDP torjuu molemmat – "Ei voida edistää"

SDP:n Paatero: "Olemme sitoutuneet siihen, että edistämme aitoa monipaikkaisuutta – kakkosasuntojen rekisteröinti on yksi hyvä lähtökohta asiassa"

Monipaikkainen elämä on kunnille mahdollisuus