Pääkirjoitus

Yhteiskuntavastuuta metsäpolitiikkaan

Kun UPM ilmoitti viime syksynä sulkevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan, pääministeri Sanna Marin (sd.) kyseli yrityksen yhteiskuntavastuun perään. Paperitehtaiden sulkeminen sai tänä keväänä jatkoa, kun Stora Enso ilmoitti lopettavansa Kemissä sijaitsevan Veitsiluodon tehtaan.

Marinin esittämä kysymys yhteiskuntavastuusta on tärkeä. Sama kysymys hänen pitäisi esittää oman puolueensa lisäksi kaikille muille puolueille. Tehtaiden lopettamisen sivussa metsäteollisuus investoi parhaillaan miljardeilla. Poliitikkojen tehtävä on luoda investoinneille mahdollisuudet.

Mikä on päättäjien kokonaisvaltainen yhteiskuntavastuu siinä vaiheessa, kun Euroopan unionissa päätetään metsäpolitiikasta?

Jos metsäpolitiikka halutaan pitää kansallisessa päätösvallassa, vaikuttamisella on kova kiire. EU-komissio on antamassa lähiaikoina metsästrategian, joka linjaa metsien käyttöön liittyviä periaatteita. Vaikka EU:lla ei ole toimivaltaa metsien käyttöön, hamuaa EU päätösvaltaa ilmasto- ja energiapolitiikan sekä luonnon monimuotoisuustavoitteiden kautta.

Marinin puoluetoveri, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala vaatii hallitukselta selkeää kansallista linjaa metsäpolitiikassa. Vanhalan mielestä Suomen metsäpoliittinen linja kaipaisi uudistamista. Hän kaipaa politiikkaan pitkäjänteisyyttä, koska hallituksessa puolueet vaihtuvat mutta metsä pysyy. (MT 12.5.)

Selkeästä kotimaisesta linjasta, mitä metsille saa ja mitä ei saa tehdä, hyötyisi alan toimijoiden ja metsänomistajien lisäksi koko yhteiskuntaa. Kansallista linjaa metsäpolitiikkaan tarvitaan, koska Vanhalan mielestä EU:ssa käytävä metsäkeskustelu on sekavaa ja jopa todella pelottavaa. Hänen mukaansa EU:sta ei tahdo löytyä ymmärrystä Suomen metsistä.

Vahalan viesti kohdistuu oman puoleensa lisäksi kaikille muillekin. Hän muistuttaa, että poliittisesta taustasta riippumatta metsää pitää ymmärtää. Vanhalan mielestä suomalaisia metsäyhtiöitä ei voi ainakaan syyttää siitä, että ne eivät ottaisi myös ekologista kestävyyttä huomioon.

EU-päättäjien metsätietouden vähäisyys ei ole uutinen, mutta enemmän tietoa metsästä ja metsäteollisuudesta tarvitsevat kaikki suomalaisetkin. Vanhala viittaa UPM:n helmikuussa toteuttamaan kyselyyn, jossa 40 prosenttia nuorista vastaajista sanoi, ettei käytä puupohjaisia tuotteita päivittäin. Mistähän esimerkiksi vessapaperi ja muut pehmopaperit valmistetaan?

Selkeä kansallinen metsäpoliittinen linja olisi tärkeää, koska nyt Suomesta EU:n suuntaan lähtevät viestit ovat pahasti ristiriitaisia. Suomessa viime viikolla vieraillut liettualainen EU:n ympäristökomisaari Virginijus Sinkevičius kyseenalaisti suomalaisen metsätalouden kestävyyden, koska hänen Suomesta saamansa tiedot osoittavat huolestuttavan tilanteen. (MT 6.5.)

Monenlaista tietoa ja viestinviejää on liikkeellä. Esimerkiksi europarlamentaarikko Silvia Modig (vas.) totesi EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa, että metsät ovat Suomessa monimuotoisuuden kannalta lähes Euroopan huonoimmat. Mihin tieto perustuu ja millaisesta yhteiskuntavastuusta se kertoo?

Tässä lehdessä olevassa kolumnissaan europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kirjoittaa, että suuri ongelma tämänhetkisessä EU:n politiikkakontekstissa on sen ideologinen vihertyminen. Hänen mielestään metsistä mitään ymmärtämättömät poliitikot huutavat hoosiannaa luonnonsuojelun nimeen huolimatta faktapohjasta tai puoluekentästä.

Sarvamaan mukaan EU-tason poliittinen todellisuus on valitettavaa mutta järjestelmällisellä vaikuttamistyöllä se on toivottavasti muutettavissa. Tässä työssä tarvitaan Vanhalan peräänkuuluttamaa selkeää kansallista metsäpoliittista linjaa sekä laaja-alaista yhteiskuntavastuuta.

Hallituksessa olevat puolueet vaihtuvat mutta metsä pysyy.

Lue lisää

UPM:n ja Paperiliiton tapaaminen ei johtanut neuvottelujen käynnistymiseen – pattitilanne jatkuu

Paperiliiton Vanhala huomisesta tapaamisesta UPM:n kanssa: "Sopimukset eivät synny, jos ei keskustella"

UPM:n ja Paperiliiton pattitilanteessa nytkähdys eteenpäin: Osapuolten neuvottelijat tapaavat keskiviikkona

AKT:n saarto UPM:n tuotteille alkaa tänään satamissa