Pääkirjoitus

Jännitteet kasvavat hallituksen sisällä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) piti eilen torstaina ensimmäisen budjetti-infonsa erikoisessa tilanteessa. Suomen talous on sekä kasvu- että luottamusmittareilla suorastaan ylikuumentunut. Nousu koronarotkosta on ollut nopeaa – kasvu ja luottamus ruokkivat kasvua ja luottamusta.

Ministeriöiden yksityiskohtaiset esitykset vuoden 2022 budjetiksi tulevat julkisiksi vasta tänään. Saarikko aikoo pitää budjetin hallituksen keväällä – työllä ja tuskalla – sopimassa kehyksessä.

Nopeasta kasvusta ja verotulojen elpymisestä huolimatta valtion menot ovat tuloja suuremmat myös ensi vuonna. VM arvioi budjetin jäävän 6,7 miljardia euroa alijäämäiseksi. Alijäämä katetaan velalla, jonka kasvu jää toki huomattavasti tätä ja viime vuotta pienemmäksi.

Talouspolitiikka jatkuu siis elvyttävänä, minkä myös valtaosa ekonomisteista on nähnyt vielä ensi vuoden osalta tarpeelliseksi.

Talouden nopea elpyminen on jäämässä lyhyeksi iloksi. Hallituksen suurin haaste on huolehtia, että Suomi pysyy mukana maailman voimistuvassa kasvussa. Suomen täytyy olla kilpailukykyinen, kun yritykset tekevät tuotanto- ja investointipäätöksiään.

Valtion velalla ei voida ostaa kansalaisten hyvinvointia eikä yritysten kilpailukykyä. Siksi velkaelvytyksestä on luotava uskottava näkymä julkisen talouden tasapainoon, jossa hyvinvointi tuotetaan menestyvien yritysten ja niiden työntekijöiden maksamilla veroilla.

Hallituksen odotukset liittyvät nyt talouden "vihreään siirtymään". Maailman ilmastotoimien pitäisi muuttua suomalaisen teknologian ja osaamisen kovaksi kysynnäksi. Tältä uudelta kasvulta hallitus Saarikon mukaan edellyttää kestävyyttä ihmisen, ympäristön sekä talouden tasapainon suhteen.

Luulisi, että koronan terveys- ja talouskriisiä menestyksellä hoitanut hallitus pääsisi talouden jatkotoimista helposti sopuun. Näin ei kuitenkaan ole, vaan monia ristiriitoja on jo kasautumassa syyskuun varsinaiseen budjettiriiheen. Budjetissa päätetään valtion tulojen ja menojen lisäksi ehdoista, joilla rahaa kerätään ja jaetaan.

Rahaministeri ja keskustajohtaja Saarikko painottaa työpaikkoja ja yritysten investointeja. Vihreillä päävaatimuksena taas ovat nopeat ilmastotoimet. SDP ja vasemmistoliitto ovat puolestaan haluttomia toimiin, jotka nopeuttaisivat työttömien hakeutumista tekijäpulasta kärsiville työmarkkinoille.

Elinkeinojen ja yritysten menestyksestä huolehtiminen näyttää jäävän hallituksessa erityisesti keskustan vastuulle.

Olisi toivottavaa, ettei syyskuussa nähtäisi kevään kehysriihen kaltaista draamaa. Jännitteet hallituksen sisällä ovat kuitenkin selvästi kasvamassa. Ikävä kyllä niitä on rakennettu taas myös maaseudun ja kaupunkien välille.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo suututti viljelijät löyhillä puheillaan maatalouden päästöistä. Ohisalon tölväisy saattoi olla vastaus keskustajohtaja Saarikon esitykseen suurten kaupunkiseutujen maankäyttöä, asumista ja liikennettä ohjaavien MAL-sopimusten avaamiseksi.

Sopimukset edustavat valtion aluepolitiikkaa kaupunkikehityksessä. SDP:n riveistä keskustaa syytettiinkin jo "ryöstöretkestä" kaupunkeihin.

Keskustan ja hallituksen punavihreiden puolueiden välillä kasvaa myös kiista suhtautumisesta monipaikkaiseen työhön ja asumiseen. Korona-ajan muutos töiden järjestämisessä näyttää pelottavan kaupunkipuolueita.

Muutosta tulisi edistää. Hyvien ilmastovaikutusten lisäksi työn muutos näyttää helpottavan metropolialueen asuntopulaa, työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa sekä olevan samalla tuottavuusloikka, joita Suomen kilpailukyky edelleen kaipaa.

Maaseutu ja koko maan elinkeinot jäävät erityisesti keskustan vastuulle.

Lue lisää

Ukrainassa ennätysmäärä koronaan liittyviä kuolemia sekä tartuntoja

Sairaalahoidossa koronan vuoksi 205 potilasta, 30 tehohoidossa

MT-kysely: Suomalaisten mielipiteet jakautuvat lähes tasan koronarokotuksen pakollisuudessa – 43 prosenttia kannattaa rokotuspakkoa, 41 prosenttia vastustaa

Leviämisvaiheen ravintolarajoitukset käyttöön Etelä-Pohjanmaalle ja koko Uudellamaalle – MaRa kantelee oikeuskanslerille