Pääkirjoitus

Musta joutsen tulee aina yllätyksenä

Entinen pääministeri Esko Aho julkaisi viime vuonna kirjan Mustien joutsenten vuosi. Kirjan pohjalta tehty dokumentti Hullu vuosi 1991 esitettiin viime viikolla Ylellä. Siinä Aho kertaa yhdessä muiden siihen aikaan merkittävissä asemissa olleiden henkilöiden kanssa, mitä yhden vuoden aikana tapahtui.

Vuotta 1991 voi todella pitää Suomen hulluna vuotena. Keväällä aloittanut uusi, pääministeri Esko Ahon hallitus joutui kohtamaan heti sekä erittäin poikkeuksellisia taloudellisia että poliittisia, erityisesti ulkopoliittisia haasteita.

Neuvostoliitto lakkasi olemasta. Suomen talous syöksyi syvään lamaan ja pankkikriisi kaatoi pankkien lisäksi yrityksiä ja yksityiset henkilöt joutuivat syviin taloudellisiin vaikeuksiin. Idänkaupan ja kilpailukyvyn romahtaminen johtivat viennin romahtamiseen, pakkodevalvaatioon ja jättityöttömyyteen.

Mustalla joutsenella tarkoitetaan erittäin epätodennäköistä tapahtumaa. Se ei ole ennustettavissa ja sillä on valtava vaikutus. Vuoden 1991 jälkeen tällainen mustia joutsenia ovat olleet muun muassa vuoden 2008 finanssikriisi ja koronapandemia.

Neuvostoliiton nopeaa romahtamista ei osattu ennakoida, mutta velkaantumisen riskit olivat nähtävissä jo vuosia aikaisemmin. Kaikki politiikan päättäjät eivät halunneet kuulla virkamiesten varoituksia. 1980-luvulla rahamarkkinoiden vapauttamisen seurauksena yritykset, yksityiset henkilöt ja valtio velkaantuivat kiihtyvää vauhtia.

Pankit jakoivat rahaa niin paljon kuin vain oli haluja ottaa vastaan. Koska rahaa oli paljon liikkeellä, pörssikurssit karkasivat käsitä samoin kuin asuntojen hinnat. Erityisen ongelmallisia olivat valuuttaluotot, joiden pääoman arvo nousi pakkodevalvaation seurauksena korkeammalle kuin lainaa otettaessa. Myös korot nousivat nopeasti.

Talouden syöksylle antoi lisävauhtia se, että valtio ei saanut vuonna 1991 velkaa mistään. Kun velkaa lopulta sai, se oli kallista.

Vaikka mustien joutsenen ilmestymistä ei voi ennakoida, niihin voi kuitenkin varautua. Julkinen talous pitää pyrkiä pitämään mahdollisimman vahvana ja kilpailukyky ja työllisyysaste korkeana. Mitä vahvempi on talouden perusta, sitä paremmin se kestää odottamattomat kriisit.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ministereistä suurin osa vietti nuoruutensa laman aikana. Vaikka ajat muuttuvat, historiasta voi ja pitää myös ottaa oppia.

Nykyinen tilanne muistuttaa osin 1980-luvun lopun tilannetta. Velkarahaa virtaa talouksiin ennennäkemättömällä vauhdilla. Korot ovat alhaalla sekä pörssikurssit että asuntojen hinnat korkealla. Kansalaiset ja julkinen talous velkaantuvat. Lisäksi Suomi on jäänyt talouskehityksessä muista Pohjoismaista jälkeen.

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat luoneet uuttaa rahaa käsittämättömällä vauhdilla. Rahan määrän tolkuttoman kasvattamisen pitäisi talousoppien mukaan johtaa lopulta massiiviseen inflaatioon. Mitä tapahtuu, jos näin yllättäen käykin?

Valtiovarainministeriön virkamiehet ja Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (MT 20.8.) ovat varoitelleet poliitikkoja muun muassa velkaantumisesta ja peränneet toimia työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Kuunnellaanko nyt varoituksia?

Perinteisesti ainakin yksityisten henkilöiden ja yritysten pitää maksaa velkansa. Vaikka horisontissa ei Olli Rehnin mukaan ole korkojen nousua, siihen olisi syytä varautua.

Riskeistä ja uhista ei voi kuitenkaan päätellä, millainen seuraava musta joutsen on. Musta joutsen tulee aina yllätyksenä. Yllätys voi olla myös positiivinen. Sellainen oli Nokian menestys 1990-luvulta lähtien. Ylen dokumentin mukaan Nokian pysyminen Suomessa oli yhden puhelinsoiton varassa.

Yritysten pitäminen omissa käsissä sekä omavaraisuus elintärkeissä tuotteissa ovat myös varautumista tuleviin yllätyksiin.

Vaikka ajat muuttuvat, historiasta voi ja pitää myös ottaa oppia.

Lue lisää

Modernan koronarokote on tehokas 6–11-vuotiailla lapsilla, yhtiö kertoo

Velan maksusta puhuttava suoraan

Kiinan talouskasvu hidastui odotuksia enemmän, 4,9 prosenttiin – palautuminen koronasta näyttää menettävän puhtiaan

Viljelijän rahat ja usko ovat loppu