Pääkirjoitus

Heikon eväin budjettiriiheen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus valmistautuu ensi vuoden budjettia koskevaan budjettiriiheen riitaisena, ja kevään kehysriihen ongelmat jatkuvat. Puolueilla on varsin erilasia näkemyksiä, mitä keväällä päätettiin. Hallituspuolueiden keskinäinen nokittelu on ollut sitä luokkaa, ettei oppositiopuolueille ole jäänyt tehtävää.

Hallituspuolueiden sisällä nousi erityisen kova meteli Suomen Akatemian rahoitukseen liittyvästä leikkausesityksestä. Taustalla on rahapelin tuottojen vähentyminen ja se, ettei hallitus ole vielä ratkaissut Veikkauksen rahapelituottojen supistumisesta aiheutuvaa ongelmaa.

Hallitus sopi keväällä, että suuri osa rahapelituottojen vähenemisestä korvataan tieteelle ja muille edunsaajille vuosina 2022 ja 2023. Hallitus päätti myös, ettei Veikkauksen tuottojen vähentymistä korvata edunsaajille täysimääräisesti.

Erityisen kovan hyökkäyksen kohteena on ollut tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.). Hän ei kuitenkaan ollut edes ministeri leikkauksesta päätettäessä. Kurvinen totesi runsas viikko sitten, että on hänen velvollisuutensa hoitaa loppuun puoluejohtajien aiemmin sopimat päätökset.

Kovinta kritiikkiä Kurvista kohtaa esittivät vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö ja vihreiden varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio. Kumpikaan heistä ei ole kansanedustaja.

Mustakallio totesi Twitterissä, että "kun vähän pintaa raaputtaa, niin keskustalla istuu hallituksessa pelkkiä maa- ja metsätalousministereitä”. Mustakalliota ja Niinistöä komppasivat vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo ja vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sekä häntä keväällä ministerinä tuurannut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

Vasemmistoliitto ja vihreät tekevät budjettiriihen alla selvää irtiottoa hallituksen yhteisestä sopimuksesta. Puolueet ovat muodostaneet hallituksen sisäisen, toisiaan tukevan opposition.

Suomen Akatemian yhdessä sovitusta rahoituksesta nostetussa kiistassa on kysymys kyse populismista, koska hallituspuolueiden edustajat ovat todenneet, että asiaa etsitään yhdessä ratkaisua.

Akatemian rahoituksen puolustamisella peitellään muita aikeita. Valmiiksi ahtaalla olevalle maataloudelle vihreät esittävät uusia veroja ja maksuja kymmeniä miljoonia euroja.

Puolueen ministeriryhmän Lappeenrannassa pitämän kesäkokouksen yhteydessä ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen esitteli puolueen listaa: Maatalouden energiaveronpalautukset fossiilisilta polttoaineilta pitää poistaa, työkoneiden uusiutuvien polttoaineiden sekoitusvelvoitetta on nostettava, pellonraivausmaksu on otettava käyttöön ja siirryttävä verotuksen avulla ilmastoystävälliseen rehuun ja ainespuun energiakäytölle pitää laittaa vero. Vasemmistoliitolta esitys saa tukea.

Maataloustuottajien ruotsinkielisen etujärjestön SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund muistuttaa, että koko yhteiskunnan tulisi osallistua ilmastotyön kustannuksiin (MT 27.8.). Näin ei näytä olevan.

Vastapainoksi maatalouden kurittamiselle vihreät haluavat muun muassa kevennyksen sähköautojen ajoneuvoveroon, tukia sähköautojen ja biokaasun lataus- ja jakeluinfralle sekä suuren mittaluokan lämpöpumppujen ja sähkökattiloiden sähköveroluokan alennusta.

Pääministerillä tulee olemaan kova työ budjettiriihen lämmönsäätelyssä, ettei riihi pala kesken kaiken. Jos pääministeri ei pysty pitämään julkista riitelyä ja syyttelyä kurissa, happanee hallitus käsiin. Perussääntö pitäisi olla, että jo sovituista asioista pidetään kiinni ja niistä kannetaan vastuu. Jatkuva julkinen riitely syö budjettiriihestä vähätkin eväät.

Pääministerillä tulee olemaan kova työ budjettiriihen lämmönsäätelyssä.

Lue lisää

Kiinteistöveroon kohtuutta

Viisikko löytää aarteen

Velan maksusta puhuttava suoraan

Kulttuuriin, liikuntaan ja tieteeseen jyvitettiin yli 40 miljoonan leikkaukset – ministeri Kurvinen ennakoi työpaikkojen vähenevän