Pääkirjoitus

Glasgow päättyi mahalaskuun

YK:n ilmastokokous Skotlannin Glasgow'ssa päättyi myöhään lauantai-iltana. Kokouksen tavoite oli sopia toimista, joilla maapallon lämpeneminen rajataan 1,5 asteeseen. Käytännössä kyse on hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Avainkysymys tässä on fossiilisesta energiasta luopuminen.

Kokouksen henkeä kuvailtiin hyväksi ja sitoutuneeksi. Ylevät tavoitteet kokivat kuitenkin lauantaina mahalaskun, kun suuret fossiilitaloudet Kiina ja Intia irtautuivat tavoitteesta hiilivoimasta luopumiseen. Vaikka tavoitteet jäivät vajaiksi, niiden toteutumista tarkastellaan jatkossa vuosittain. Tämä lisää saastuttajamaiden painetta ilmastotoimiin. Edelleen kasvavat hiilipäästöt eivät poistukaan julistuksilla vaan teoilla.

Lue lisää

Lukijalta: On ongelma, että päästökaupan rahat eivät mene hiilinielujen omistajille – rahavirta pitää saada Suomeen ja metsänomistajille

Tulevaisuudentutkija Tuomas Kuhmonen kannustaa maaseudun ihmisiä toiveikkuuteen – Tulevaisuuteen kannattaa sijoittaa, sillä yhä useampi nuori haaveilee elämästä maalla

Ilmastokompensoitu kuluttaminen on yhä kuluttamista – "En halua olla tökkimässä autoni töpseliä seinään jokaisella pysähdyksellä"

Takkarahasta sosiaali- ja ilmastorahastoon