Pääkirjoitus

Eläinpalkkioihin saatava ratkaisu heti

Monella kotieläintilalla vuoden alku on sujunut epäuskoisissa tunnelmissa. Syynä ovat EU-komission yllättäen vaatimat muutokset kotieläinpalkkioiden ehtoihin. Kyse ei ole EU:n näkökulmasta rahasta, vaan sen jakoperusteesta. Osalla tiloista muutos johtaisi talouden sekasortoon.

Komission vaatimus koskee nauta-, teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkioita koko maassa sekä lypsylehmä-, kuttu- ja uuhipalkkioita eteläisen Suomen A- ja B-alueilla. MT kertoi keskiviikkona, kuinka esimerkiksi tammelalainen sonneja kasvattava yhtymä on komission vaatimassa mallissa menettämässä 100 000 euron tuet (MT 12.1.).

On täysin käsittämätöntä, miksi komissio haluaa muuttaa aiemmin hyväksymäänsä palkkiomallia maatalouden ohjelmakauden viimeiseksi vuodeksi. Lisäksi muutosvaatimus tuli vain viikkoja ennen kuin vuoden 2022 palkkioiden haun oli määrä avautua.

Palkkioista päättäminen on nyt erikoisella tavalla jumittunut. Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.) teki asiasta joulun alla komissiolle kirjallisen kysymyksen, jossa hän esitti palkkiomallille vuoden siirtymäaikaa. Kun komission vastaus viipyy, myöskään palkkiota koskevaa asetusta ei Suomessa voida antaa.

Euroopan unionille Suomessa maksettavien kotieläinpalkkioiden ehdot ovat mikroskooppisen pieni asia. Suomalaisia maatiloja ja elintarvikeketjua ne kuitenkin järisyttävät. Siksi Suomen on nyt ratkaistava asia itse.

MTK:n nautaverkosto vaati keskiviikkona, ettei Suomi noudata asiassa komission vaatimusta. Verkoston puheenjohtajan Jaakko Isomäen mukaan Suomen on lopetettava EU:n nöyristely.

"EU-komissio käyttäytyy siirtomaaisännän elkein ja yrittää pakottaa suomalaiset taipumaan. On täysin kohtuutonta suomalaista talonpoikaa kohtaan vaatia muuttamaan hyvin toimiva järjestelmä kesken ohjelmakauden", Isomäki totesi.

Hallituksen kannattaa nyt kuunnella tuottajia ja avata eläinpalkkioiden haku entisin ehdoin välittömästi. Komission hidastelua ja jääräpäisyyttä ei tule sietää. Kotieläinpalkkioiden takia meitä tuskin EU:sta erotetaan.

Palkkiohaku on avattava entisin ehdoin välittömästi. Komission jääräpäisyyttä ei tule sietää.

Lue lisää

Takkarahasta sosiaali- ja ilmastorahastoon

MTK:n nautaverkosto: "EU-komissio käyttäytyy siirtomaaisännän elkein" – eläinpalkkiouudistuksesta luovuttava

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

EU:n komission vuodenvaihteelle odotettu ratkaisu eläinpalkkioista viipyy edelleen – Leppä: "aikatauluja tärkeämpää on nyt saada asia järjestykseen"