Pääkirjoitus

Viljan hinta mataa, lannoitteen ei

Moni miettii, mihin rahat ketjusta katoavat.

Lannoitejätti Yara Suomi nostaa hintoja ripeään tahtiin (aiheesta lisää sivulla 7). Muutamassa kuukaudessa yhtiön suosituimman lannoitteen hinta on noussut 15 prosenttia ja vuodentakaiseen verrattuna yli viidenneksen. Yara perustelee korotuksia raaka-aineiden kallistumisella.

Viljasato on jäämässä pienimmäksi vuosikausiin. Hinnat ovat silti muuta Eurooppaa selvästi jäljessä. Suomalaisviljelijä korjaa nyt vaikeissa oloissa tanskalaisten ja ruotsalaisten omistamalle maatalouskaupalle viljaa alehintaan. Samaan aikaan norjalainen lannoitefirma nostaa kustannuksia. Kotieläintiloilla pelätään talven kasvavaa rehulaskua. Moni miettii, mihin rahat ketjusta katoavat.

Lue lisää

Viljan hinta nousee Suomessa jyrkemmin kuin maailmalla: "Kotimainen teollisuus ostaa, mitä kotimaan markkinoilta löytyy"

"Tämä on märkä rätti kasvoihin suomalaiselle viljelijälle": Lannoitteiden hintahurjastelu hyydyttää kauppaa ja vie pohjaa tulevalta kasvukaudelta

Maatalouden alasajo etenee isolla rytinällä

Lannoitteiden saatavuudessa ongelmia raaka-ainepulan vuoksi – "Kukaan ei sillä rikastu, että pidettäisiin hetken aikaa jotain tuotetta pois myynnistä"