Pääkirjoitus

Orpolla vahva asema puolueensa johdossa

Puheenjohtajan kaatamisesta syntyneet haavat ovat arpeutuneet.

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon asema puoluejohtajana on huomattavasti seesteisempi kuin esimerkiksi keskustan puheenjohtajalla, pääministeri Juha Sipilällä.

Sipilä joutuu vastamaan hallituksen politiikasta kokonaisuudessaan, myös valtiovarainministerin toimialueesta. Esimerkiksi budjettileikkaukset ovat heijastuneet keskustaan kannatuksen laskuna. Orpon johtama kokoomus sen sijaan on jopa lisännyt kannatustaan mielipidemittausten mukaan.

Presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen kannatus jäi vaatimattomaksi, mutta kokoomuksen kannattama kansanliikkeen ehdokas presidentti Sauli Niinistö valittiin ensimmäisellä kierroksella.

Keskustan kunniapuheenjohtaja, oman kansalaispuoleensa perustanut Paavo Väyrynen aikoo haastaa Sipilän ensi kesänä keskustan puoluekokouksessa.

Kokoomuksessa entiset puheenjohtajat eivät seuraajiaan ole haastaneet. Stubb jätti syksyllä 2017 eduskunnan ja siirtyi Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Stubbin edeltäjä Jyrki Katainen on Euroopan komission varapuheenjohtaja.

Sipilällä oli suuria vaikeuksia saada oma ehdokkaansa Mika Lintilä elinkeinoministeriksi Suomen Pankkiin lähteneen Olli Rehnin jälkeen. Lintilä voitti niukasti Mauri Pekkarisen. Orpon tekemät henkilövaihdokset ovat sen sijaan sujuneet julkisuudessa sopuisammin.

Orpon lähtökohta kokoomuksen puheenjohtajana ei ollut helppo. Hän lähti keväällä 2016 sisäministerinä haastamaan kokoomusta kaksi vuotta johtaneen valtiovarainministeri Alexander Stubbin. Orpo voitti Stubbin selvästi Lappeenrannan puoluekokouksen puheenjohtajaäänestyksen toisella kierroksella.

Toisin kuin esimerkiksi SDP:ssä, istuvan puheenjohtajan kaatamisesta syntyneet haavat näyttävät kokoomuksessa arpeutuneet.

Puheenjohtajan vaihtumisesta seurasi myös muutoksia ministeriryhmässä ja eduskuntaryhmän johdossa.

Stubb jätti hallituksen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka joutui luopumaan, mutta Stubbin suosikkina pidetty opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen säilytti paikkansa. Eduskunnan varapuhemies, moninkertainen ministeri Paula Risikko palasi ministeriksi. Stubbin puheenjohtajakampanjaa vetäneestä Kai Mykkäsestä tuli ulkomaankauppaministeri.

Orpo kierrätti myös eduskuntaryhmän johtoa. Ryhmän puheenjohtaja Arto Satonen siirtyi varapuhemieheksi ja ryhmäjohtoon nousi Kalle Jokinen. Vajaa vuosi sitten jokainen hallituspuolue sai yhden ministerin lisää. Orpo nosti oikeusministeriksi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä kansanedustajaksi valitun Antti Häkkäsen.

Henkilövaihdokset kokoomuksessa jatkuivat tällä viikolla. Maanantaina sisäministeri Paula Risikko valittiin eduskunnan puhemieheksi. Orpon vahvasta asemasta puoleen sisällä kertoo, että Risikon valinta kokoomuksen ehdokkaaksi oli muodollisesti yksimielinen. Muitakin halukkaita puhemiehen paikalle olisi ollut, mutta julkisesti ei asiasta riidelty.

Risikon tilalle sisäministeriksi siirtyy ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen. Mykkäsen tilalle ulkomaakauppaministeriksi valittiin odotetusti Orpon puheenjohtajakisan kampanjapäällikkö, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen. Valinnat olivat yksimielisiä.

Valintojen myötä tehtävävaihdoksia tulee eduskuntaryhmässä Kalle Jokisen mukaan noin 30.

Risikon siirtäminen puhemieheksi kesken sote-uudistuksen viimeisiä vääntöjä on mielenkiintoinen. Risikko on ollut pitkään kokoomuksen "sote-ministeri" ja hän on ennättänyt suututtaa sote-väännöissä sekä SDP:n että keskustan ministereitä.

Kokoomuksen seuraava puoluekokous pidetään ensi kesäkuussa Orpon kotikentällä Turussa. Orpon asema kokoomuksen puheenjohtajana on tällä hetkellä niin vahva, että jatkokausi puheenjohtajana on todennäköinen.

Lue lisää

Orpo ei toista edeltäjänsä kohtalokkaita virheitä

Orpo ja Sipilä keskustelevat hallitustyöstä - lisää salkkuja vai ei?

Talouskasvua tarvitsevat kaikki

Railakkaasti asemiin