Pääkirjoitus

Rinteen linjaukset kaipaavat selityksiä

Jos jotakin luvataan, pitää myös kertoa, millä lupaus rahoitetaan.

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää kolmisen viikkoa ja vaalikeskustelu käy kuumana.

Vielä syksyllä arvailtiin, tuleeko näistä vaaleista Nato-, maahanmuutto- vai ilmastovaalit. Vuoden alussa varteenotettavaksi aiheeksi nousi vanhusten hoito. Kunnallisalan kehittämissäätiön tammikuussa julkistaman tutkimuksen mukaan äänestäjät haluaisivat eduskuntavaalien kärkiteemoiksi muun muassa terveyspalvelut, vanhusten huollon, nuorten syrjäytymisen, työttömien asiat ja koulutuksen.

Oman osansa vaalikeskusteluissa tarvitsisi myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Kansaedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) kysyi aiheellisesti kolumnissaan, jääkö turvallisuuspolitiikka vaalikeskusteluissa varjoon (MT 18.3.).

Nyt näyttää siltä, että viimeiset vaalienalusviikot keskitytään vahvasti ilmastokysymyksiin. Vaikka muitakin aiheita pyritään pitämään esillä, käsitellään niitä suurelta osin ilmastopolitiikan kautta.

Mielipidemittausten kärjessä olevan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kannanotot ovat herättäneet vilkasta keskustelua. Rinteen sanomiset muun muassa metsien hakkuista ja mahdollisesta liha- ja maitoverosta ovat hämmentäneet.

Viime syksynä Rinne esitti metsien hakkuiden vähentämistä. Myöhemmin Rinne selitti tarkoittaneensa, että nykyinen hakkuumäärä käy, mutta hallituksen tavoittelema 80 miljoonaa kuutiota on liikaa. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Rinne esitti 250 000 peltohehtaarin metsittämistä. Kestävää hakkuumäärää hän ei halunnut antaa, koska sitä ei kukaan tiedä. (MT 25.3.)

Ylen puheenjohtajatentissä maanantaina Rinne sanoi saaneensa metsitysluvun elinkeinoministeri Mika Lintilältä (kesk.). Lintilän mukaan hän ei ole koskaan jutellut Rinteen kanssa peltojen metsityksestä. Antti Rinteen avustaja Dimitri Qvintus tarkensi, että Rinne saikin tiedon ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta (kesk.).

Lihalla ja maidolla pitäisi Rinteen mielestä olla korkeampi arvonlisävero kuin vähemmän haitallisilla ruuilla. Rinne selitti Ylen tentissä, että niin sanottu "kestävän kehityksen arvonlisävero" tarkoittaa, ettei lihan ja maidon alv:tä nosteta, vaan ympäristölle vähemmän haitallisten veroa lasketaan.

Rinne lupasi viime vappuna kaikille alle 1 400 euroa eläkettä saaville nettona sata euroa lisää. Nyt Rinne sanoo, että satanen voi tulla, jos talouskasvu jatkuu hyvänä. Tarkkoja vuosikorotuksia hän ei luvannut, mutta hänen mukaansa satanen tulee jossain vaiheessa.

Seliteltävää Rinteelle tuli myös raideliikenteestä. Rinne sanoi puolueensa kannattavan ratahankkeista ensinnä Helsingin Pisara-rataa. Myöhemmin hän täsmensi, että SDP kannattaa myös pääratojen investointeja.

Kaikille SDP:n linja ei ole epäselvä. SDP:n puoluesihteerin Antton Rönnholmin mukaan puolueen vero-ohjelma haluaa ihmisten ottavan paremmin huomioon yksittäisten tuotteiden ja palvelujen hiilidioksidipäästöt. Hän vakuuttaa, ettei puolueen tarkoitus ole säätää liha- tai maitoveroa.

Rönnholmin mielestä vastustajat ovat "repineet, kiertäneet ja kääntäneet" puolueen näkemyksiä ilmastonmuutoksen torjunnasta. Lapualla lauantaina puhuneen Rönnholmin mielestä kilpailijat eivät ole omia kantojaan esittäneet. Muille puolueille hän lähetti terveisiä: "Ellei ole vaihtoehtoja, menkää kotiin ja olkaa hiljaa". (Ilkka 24.3.)

Rinne sai Lapualta terveisiä myös tuleviin maakunta- ja sote-vääntöihin. SDP:n entinen puheenjohtajan, kansanedustaja Jutta Urpilaisen mielestä on hyvä, että SDP on sitoutunut 18 alueeseen.

On ymmärrettävää, että mahdollisen pääministerin tekemisiä seurataan tarkasti. Äänestäjien on kuitenkin syytä suhtautua kaikkien puolueiden lupauksiin suurella varauksella. Jos jotakin luvataan, pitää myös kertoa, millä lupaus rahoitetaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Googlen toimitusjohtaja avaa Suomen-vierailullaan suurta uusiutuvaan energiaan liittyvää yrityskauppaa

Metsäteollisuus: Hallitus ei kanna vastuuta hyvinvoinnin turvaamisesta

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla