Pääkirjoitus

Talous viivästyttää hallitusneuvotteluja

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin perjantaina odotetusti hallitustunnustelijaksi. Valinnan jälkeen hän jakoi eduskuntaryhmille kysymykset. Puolueiden ohjelma-asiakirjoihin pohjautuvien vastausten perusteella Rinne valitsee puolueet, joiden kanssa hän lähtee neuvottelemaan hallitusohjelmasta.

Puolueilla on aikaa vastata kysymyksiin vapun aattoon eli huomiseen puoleenpäivään saakka. Mielenkiintoista on, miten puolueiden vastaukset kuuluvat vappupuheissa. Viime vuonna Rinne lupasi "vappusatasen". Nyt ei todennäköisesti suoranaisia lupauksia kuulla, koska puolueet odottavat Rinteen kutsua.

Ei ole yllätys, että ensimmäinen Rinteen kysymyksistä liittyy ilmastonmuutokseen. Puolueilta kysytään niiden sitoutumisesta ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen ja siitä, millaisia toimenpiteitä ilmastonmuutos edellyttää yhteiskunnan eri osa-alueilta. Puolueilta halutaan näkemyksiä keskeisistä keinoista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja parantamiseksi.

Vastauksia odotetaan myös hyvinvointiyhteiskunnan palveluista ja niiden rahoituksesta. Puolueiden pitää kertoa, millaisista lähtökohdista ne lähtevät uudistamaan sosiaali- ja terveyspalveluja. Rinne haluaa tietää, miten puolueet ovat valmiita uudistamaan sosiaaliturvajärjestelmää ja perhevapaita.

Viimeisenä puolueilta kysytään, ovatko ne valmiita osallistumaan SDP:n johtamaan enemmistöhallitukseen ja onko puolueilla mahdollisia kynnyskysymyksiä osallistumiselleen.

Kysymykset on muotoiltu niin, että niiden perusteella SDP:n johtamaan hallitukseen voisivat tulla ainakin vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Keskustalle Rinteen viimeinen kysymys voi olla ratkaiseva, koska puoluejohdon mielestä äänestäjät osoittivat vaaleissa puolueelle oppositiota. Ovi on kuitenkin raollaan, jos kokoomus ja SDP eivät pääse sopuun.

Perussuomalaisten kannalta Rinteen kysymys sitoutumisesta ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen 1,5 asteeseen on ongelmallinen. Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka ei viime vuoden lopulla sitoutunut eduskuntapuolueiden asiaa koskevaan yhteiseen linjauksen.

Toinen kysymys, joka saattaa estää perussuomalaisten osallistumisen hallitusneuvotteluihin on kysymys, jota ei esitetty. Rinne ei suoraan kysynyt puolueiden kantaa maahanmuuttoon. Ongelma perussuomalaisten kannalta saattaa olla myös Suomen kehitysyhteistyörahoituksen nostaminen.

Vaikka perussuomalaiset ovat ilmoittaneet valmiutensa yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa, voi olla, etteivät kaikki muut puolueet pidä perussuomalaisten vastauksista.

Jos keskusta ja perussuomalaiset jäävät hallitusneuvottelujen ulkopuolelle, Rinteen on saatava kokoomus mukaan. SDP:n ja kokoomuksen vaalien alla esittämät talouspoliittiset linjaukset olivat kuitenkin niin erilaisia, että niiden yhteensovittamisessa on tekemistä.

Talouspoliittisten näkemysten erilaisuus nousi esiin jo perjantaina. Alkuperäisten arvioiden mukaan varsinaiset hallitusneuvottelut voitaisiin aloittaa 6. toukokuuta. Rinne kertoi kuitenkin perjantaina, että etenkin talouskysymyksiä voi olla tarvetta ruotia pidempään kuin aikaisemmin on arvioitu.

Näillä näkymin varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat 8. toukokuuta. Rinteen tavoitteena on, että hallitus olisi koossa 27. 5. mennessä eli päivä eurovaalien jälkeen.

On hyvä, että talouskysymyksiä pohditaan tarkasti, koska talous luo pohjan kaikelle muulle – myös hallitusohjelmalle.

Jos SDP ja kokoomus muodostavat hallituksen rungon, ne joutuvat tinkimään vaalilupauksistaan. Näin joutuvat tekemään muutkin hallituspuolueet, joita todennäköisesti ovat RKP ja vihreät.

Keskustalle Rinteen viimeinen kysymys voi olla ratkaiseva.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Demarinuoret penäävät työelämään lisää tasa-arvoa: "Työnhausta tulee tehdä anonyymiä"

Ei pakolaisia Suomeen Välimereltä – Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät Kaikkonen ja Kulmuni peräänkuuluttavat Euroopan laajuista ratkaisua

Keskustelu ilmastonmuutoksesta kaatuu kysymykseen uskosta