Nopeat muutokset tuottajan arkea - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Nopeat muutokset tuottajan arkea

Ruuantuotantoa ohjaavat voimakkaasti sekä markkinat että poliittiset päätökset. Molempien nopeat muutokset vaikeuttavat maatilojen tuotannon ja etenkin pitkäaikaisten investointien suunnittelua.

Kelpo esimerkki liittyy kananmunantuotantoon (MT 20.9.). Ala joutui vuonna 2012 investoimaan virikehäkkeihin, joista kauppa nyt laajasti irtisanoutuu.

Moni munantuottaja kokee itsensä petetyksi. Tuotantokuntoista kalustoa joudutaan hävittämään, ja syyksi koetaan kauppaketjujen taipuminen eläinaktivistien edessä.

Kun harmittelu ei auta, tapauksesta kannattaa oppia. Politiikan ja kaupan poukkoilu on tuskin ainakaan vähenemässä. Riskinä se on pakko huomioida tulevissa tuotantopäätöksissä.

Politiikan ja kaupan poukkoilu on tuskin ainakaan vähenemässä.
Lue lisää

Kaikkien aikojen kananlento? Tavalliset häkit korvattiin virikehäkeillä hyvinvoinnin parantamiseksi – Nyt tuotantoa ajetaan alas samasta syystä

Kanatilallinen kertoo syöttäneensä koiralleen vain muutaman elävän tipun vuodessa – syyttäjä vaatii rangaistusta eläinsuojelurikoksesta

Muna-ala pakkoraossa: Virikehäkeistä luopuminen ajaa tilat taas isoihin investointeihin

Euroopan toiseksi yleisin tuotantoeläin kasvaa usein ahtaasti häkkipohjalla – "Suomessa osalla tuottajista intressejä käyttää kaneilla turkiseläinhäkkejä"