Pääkirjoitus

Terveysjätit eivät sote-päätöstä odota

Valtiovallalla on ollut jo vuosikymmenen ajan suuria vaikeuksia saada aikaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta (sote). Uudistusta ovat yrittäneet vuorollaan kaikki puolueet. Mittavista selvityksistä ja lukuisista lausuntokierroksista huolimatta uudistus on edelleen levällään.

Uudistus on kaatunut viimeistään eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Esitysten on kerta toisensa jälkeen todettu loukkaavan muun muassa kuntien itsehallintoa ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Yksityiset terveyspalvelujen tarjoajat eivät ole jääneet odottamaan sote-uudistuksen valmistumista, vaan ovat vallanneet markkinoita kiihtyvään tahtiin. Puheet sote-palvelujen yksityistämisestä saatavien tulojen siirtymisestä Suomen ulkopuolelle ovat korkeintaan hieman hidastaneet kehitystä.

Vuosi sitten noussut kiivas keskustelukin vanhusten hoidon tasosta on hiipunut, vaikka ongelmat eivät ole kadonneet. Nykyinen hallitus sai sentään aikaan päätöksen hoitajamitoituksen nostamisesta, mutta käytännön toteutus on vielä pitkässä kuusessa.

Yksityiset yhtiöt hakevat kiivaasti lisää vauhtia yhdistymisistä ja yrityskaupoista. Suomeen onkin syntynyt isoja terveysjättejä, jotka näyttävät kasvavan edelleen.

Eilen Mehiläinen ilmoitti ostavansa Pihlajalinnan. Molemmat yhtiöt ovat tahoillaan kasvaneet yrityskaupoilla. Jos kauppa toteutuu, uuden Mehiläisen liikevaihto nousee noin 1,4 miljardiin euroon. Mehiläisen liikevaihto oli viime vuonna 916 miljoonaa ja Pihlajalinnan lähes 500 miljoonaa euroa. Yhteenlaskettu työntekijämäärä nousee lähes 25 000.

Mehiläisellä on kovat odotukset kaupan kannattavuudesta, koska Pihlajalinnan omistajille tarjotaan osakkeista 46 prosenttia enemmän mitä yhtiön osakekurssin arvo oli maanantaina. Mehiläinen tarjoaa Pihlajalinnasta 362 miljoonaa euroa.

Mehiläisen suurin omistaja ovat Luxemburgiin rekisteröidyn CVC Capital Partnerisin hallitsemat rahastot. Ne omistavat yhtiöstä 57 prosenttia. Seuraavaksi suurimmat omistajat ovat LähiTapiola, Varma ja Valtion Eläkerahasto. Pihlajalinnan suurimmat omistajat ovat LähiTapiola ja yhtiön perustaja Mikko Wirén. LähiTapiola on siis ostamassa ja myymässä.

Pihlajalinnan osakkeista yli 63 prosenttia on kaupan hyväksymisen kannalla. Vaikka osake-enemmistö hyväksyy kaupan, se ei kuitenkaan tarkoita, että kauppa olisi taputeltu.

Inderesin analyytikko Petri Kajaani arvioi, että yrityskauppa menee kilpailuviranomaisten tarkkaan syyniin. Molemmat yhtiöt ovat Suomen sote-markkinoiden kolmen suurimman yksityisen toimijan joukossa. ( Taloussanomat 5.11.)

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) arvioi viime vuonna yrityskauppaa, jossa Terveystalo osti Attendon Terveyspalvelut 233 miljoonalla eurolla. KKV hyväksyi kaupan, koska sen ei katsottu estävän olennaisesti kilpailua Suomen terveysmarkkinoilla. Nyt vireillä olevassa kaupassa tilanne on erilainen, koska markkinoilta poistuisi yksi suurimmista tekijöistä.

Yksityisten terveyspalvelujen tarjonta on kasvanut merkittäväksi valtakunnalliseksi tekijäksi. Pelkästään uuden Mehiläisen osuus Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaistuotannossa nousisi noin seitsemään prosenttiin. Lähes miljardin euron liikevaihtoa tekevän Terveystalon osuus on lähes yhtä suuri.

Jos sote-uudistuksen valmistuminen siirtyy edelleen, voi olla, ettei sitä enää suunnitellussa laajuudessa tarvita. Yksityiset terveysyhtiöt ja kunnat jatkavat keskenään uudistusten tekemistä entiseen malliin. Tällaisessa tilanteessa kansalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta saattaa tulla todellinen ongelma.

Jos suunniteltu yrityskauppa toteutuu, löytyy ensi vuoden verotilaston kärjestä sote-miljonäärejä.

Uuden Mehiläisen liikevaihto nousisi noin 1,4 miljardiin euroon.
Lue lisää