LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Pääkirjoitus

Lehmät kävivät kaupungissa

MTK:n ja SLC:n maaseutunuoret sekä viikkiläisten yliopisto-opiskelijoiden Akateeminen Karjakerho toivat tiistaina lehmiä helsinkiläisten ihmeteltäviksi. Vastaava tuottajaväen tempaus nähtiin myös Jyväskylässä. Lehmien avulla haluttiin huomiota sille, millaisen tien ruoka tilalta kuluttajalle kulkee. Se tieto tuntuu monelta kadonneen.

Tempauksen taustalla oli Helsingin yliopiston opiskelijoiden ravintolaketju Unicafen päätös luopua tarjoiluissaan naudanlihasta. Ristiriitoja opiskelijoissakin herättänyt päätös sai vahvan poliittisen ulottuvuuden. Politiikka kuuluu osaltaan ruokalautaselle, mutta päätöksiin tarvitaan enemmän tietoa kuin tunteita. Siksi on tärkeää, että lehmät kävivät kaupungissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Juha Marttila Lännen Medialle: Suomen peltojen laajamittainen metsittäminen olisi täysin vastuutonta

Kuluttajien etääntyminen on haaste, mutta sen voi ylittää, sanoo nuori maidontuottaja: "Kun näytetään viljelijän kasvot, kritiikki hälvenee aika kovaa"

Puolet suomalaisista ajattelee, että lihan ilmastovaikutuksia liioitellaan mediassa — kolme neljästä pitää lihan osuutta omassa ruokavaliossaan sopivana