Taas uusia lukuja hiilinielusta? - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Taas uusia lukuja hiilinielusta?

Luonnonvarakeskus Luke julkistaa tänään uudet laskelmansa Suomen metsien hiilinielun tulevista muutoksista. Ylen tietojen mukaan metsien vuoden 2035 hiilinielu on pudonnut kevään arviosta puoleen eli 17,9 miljoonaan hiilidioksiditonniin (Yle 13.11.). Seurauksena tie Suomen hiilineutraaliuteen mutkistuisi reippaasti.

Luken laskelmat ja tulkinnat ovat vielä kuulematta. Laskelmien poukkoilu joka tapauksessa hämmentää. Se tietänee taas pitkää tehtävälistaa maa- ja metsätaloudelle, vaikka avainasemassa ilmasto-ongelmissa on – tai ainakin pitäisi olla – fossiilipäästöjen vähentäminen. Yksi vakava ongelma on, että tutkijoiden laatimia teorioita metsien kasvusta ei pian ymmärrä kukaan.

Lue lisää

Pitkä ja suloinen kiitollisuuden kesä

"Tiekartan toimet eivät tällä toteudu", asiantuntijan mukaan siirtymä ilmastoviisaaseen tuotantoon vaatii EU-rahan lisäksi kansallista tukea

Hallitus ja oppositio ovat eri linjoilla EU:n massiivisesta raharatkaisusta – "Kaikkea ei voitu saada. Kun niin merkittävästi supistettiin, jotkin määrärahat jäivät pienemmiksi kuin oli esitetty"

Tutkijoiden mukaan nykyiset karttamerkinnät pohjoisnavasta ja arktisesta alueesta eivät pidä enää täysin paikkaansa – Jään sulaminen ja napa-alueiden muutokset vaikuttavat koko maapallon ilmastoon