Oikeudelta tyrmäys Itä-Suomen kasvulle - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Oikeudelta tyrmäys Itä-Suomen kasvulle

Korkein hallinto-oikeus (KHO) tyrmäsi Kuopion Sorsasaloon suunnitteilla olleen Finnpulp Oy:n biotuotetehtaan rakentamisen. Päätöksestä kerrottiin eilen. Perusteluna kielteisellä ympäristölupa­päätökselle oli muun muassa Kallaveden ekologinen tila, joka on oikeuden mukaan vaarassa heikentyä EU:n vesipuitedirektiivin vastaisesti.

KHO kumosi päätöksellään Itä-­Suomen aluehallintoviraston ja Vaasan hallinto-oikeuden päätökset. KHO tulkitsi direktiiviä ja sen tulkintaa ohjaavaa niin sanottua Weser-tuomiota niin tiukasti, että sen perusteella voidaan kieltää lähes kaikki toiminta.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mielestä päätös on rajuudessaan historiallinen. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että teollisuuden kannattaa suunnata investointinsa Etelä-Amerikkaan.

Itä-Suomen aluehallintovirasto vuoden 2017 keväällä myöntämän ympäristöluvan ehdot olivat huomattavasti tiukemmat kuin esimerkiksi Metsä Groupin Äänekosken tehtaan lupaehdot. Finnpulpin toimitusjohtajan Martti Fredriksonin mukaan ehdot olivat paljon tiukemmat kuin millään maailmalla toimivalla kilpailevalla tehtaalla.

Tiukkoja ehtoja perusteltiin muun muassa sillä, ettei Sorsasalossa ole aiemmin ollut sellutehdasta.

Tiukoista lupaehdoista huolimatta ympäristöluvasta valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen. Runsas vuosi sitten Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi lähes kaikki valitukset. Tästä päätöksestä valitettiin KHO:een, joka nyt kaatoi koko hankkeen.

Päätös on kova isku Suomen kansantaloudelle, metsänomistajille ja erityisesti koko Itä-Suomelle. Miljardiluokan investoinnit jäävät tekemättä, työ­paikat syntymättä ja vientitulot saamatta.

Uutena toimijana Finnpulp olisi lisännyt kilpailua puumarkkinoilla. Tehtaan kustannusarvio oli 1,6 miljardia euroa ja sen oli tarkoitus käyttää 6,7 miljoonaa kuutiota raakapuuta ja tuottaa muun muassa 1,2 miljoonaa tonnia havusellua. Tehtaan yhteyteen kaavaillun biohiilitehtaan tuotanto olisi ollut noin 100 000 tonnia vuodessa.

KHO:n päätös on isku myös toivotuille ulkomaisille investoinneille. Kiinalainen pehmopaperivalmistaja Hengan Group on sijoittanut Finnpulpiin jo 11,7 miljoonaa euroa ja omistaa 36,5 prosenttia yhtiön osakekannasta.

Itä-Suomen kehityksen ja talouden kannalta investoinnin tyrmäys on todella merkittävä. Hyvä esimerkki ison investoinnin vaikutuksista ympäröivään alueeseen on Äänekoski.

Vaikka Äänekoskella oli sellutehdas jo aikaisemmin, kaupunginjohtaja Matti Tuonosen mukaan Metsä Groupin 1,3 miljardin investoinnilla oli paikallisesti järisyttävät vaikutukset sekä taloudellisesti että psykologisesti. Iso investointi rohkaisi myös pienempiä yrityksiä investoimaan. (MT 20.9.)

Keski-Suomen maakuntajohtajan Tapani Mattilan mukaan suuret, elinkaareltaan pitkät investoinnit luovat vakautta alueelle ja alue­talouteen. Ne muuttuivat käytännössä työksi, toimeen­tuloksi ja hyväksi arki­elämäksi.

Äänekosken tehdas työllisti rakennusvaiheessa 13 500 henkilöä ja pysyviä työpaikkoja syntyi Keski-­Suomen lisäsi muuallekin. Kuopiolle ja Itä-Suomelle Finnpulpin vaikutukset olisivat olleet suuremmat. Investointi olisi ollut suurempi eikä yhtiöllä ole entuudestaan biotuotetehdasta. Tehtaan lisäksi myös muuhun alueen infrastruktuuriin olisi investoitu satoja miljoonia euroja.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle olisi varmasti kelvannut Finnpulpin investoinnin tuomat työpaikat, vientitulot ja uusiutuva energia. Niin sanotulla ympäristö­väelläkään ei ole syytä iloita maailman tiukimmilla ympäristöluvilla valvotun investoinnin kaatumisesta.

Hanke ei kuitenkaan ole täysin loppuun käsitelty. KHO:n päätökseen voisi hakea muutosta EU:n tuomio­istuimelta. Se saattaa olla pitkä, kallis ja epävarma tie, mutta harkinnan arvoinen.

KHO:n päätökseen voisi hakea muutosta EU:n tuomioistuimelta.

Lue lisää

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Äänekosken nuorten koronatartuntaketju on onnistuttu jäljittämään, oppilaitokset etäopetuksessa – "täällä ollaan levollisin mielin"

Energiaverotus myös tulonjakokysymys

MTK:n Marttila maataloustutkimuksesta: "Metsän tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on paljon paremmassa jamassa"