Hankinnat mittaavat vastuun - Pääkirjoitus - Maaseudun Tulevaisuus
Pääkirjoitus

Hankinnat mittaavat vastuun

Valtion ja kuntien hankinnoissa pyörivät Suomessa jättimäiset rahasummat. Sillä, kuinka julkinen sektori rahansa käyttää, on valtaisa vaikutus tavaroiden ja palveluiden tuotantoon. Hankinnoissa tulisi korostaa niin sosiaalista, taloudellista kuin ympäristövastuutakin. Aina tämä ei toteudu.

Lahtelaisen huonekaluvalmistaja Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen arvostelee jyrkästi kuntia ja valtiota vastuun puutteesta (MT 10.1.). Kestävyyden sijaan vain hinta ratkaisee hankinnoissa, hän sanoo. Tiitistä kannattaa kuunnella. On kiusallista, jos samat poliitikot vaativat jalostamaan puusta arvonlisää mutta eivät arvostakaan sitä ostohetkellä. Hankinnoilla voi osoittaa vastuuta tai sen puutetta.

Lue lisää

"Toisin kuin kuvitellaan, suomalaisen sianlihan suorat maataloustuet ovat vain 0–5 prosenttia liikevaihdosta – tulisiko markkinoilta poistaa ne tuotteet, joiden tuottaminen on täällä laitonta?"

Vastuullisuus ja eettisyys toteutettava käytännössä

Takki kääntyi hiljaisuudessa: Lidl antoi vuonna 2019 lupauksen myydä vain Reilun kaupan banaaneja mutta halvemmat banaanit palasivat kauppaan jo samana vuonna

Valtio suosii jatkossa kotimaista ruokaa julkisissa hankinnoissa