Pääkirjoitus

Asevelvollisuus on Suomen vahvuus

Viime vuosina maailman turvallisuustilanne on heikentynyt. Suomi on pyrkinyt vastaamaan muutokseen lisäämällä yhteistyötä.

Vuonna 2014 Suomi solmi Naton kanssa isäntämaasopimuksen, joka mahdollisti läheisemmän yhteistyön harjoitustoiminnassa. Samaa viritellään myös EU:n suuntaan, mutta se on vasta alkutekijöissään.

Muun muassa presidentti Sauli Niinistö on monta kertaa muistuttanut, että EU:n pitää pystyä huolehtimaan enemmän omasta turvallisuudestaan.

EU on pyrkinytkin vahvistamaan puolustustaan Lissabonin sopimuksen lausekkeella, joka velvoittaa jäsenmaita avunantoon, jos johonkin niistä hyökätään. Ranska vetosi lausekkeeseen vuoden 2015 terrori-iskun jälkeen. Suomi auttoi Ranskaa lähettämällä YK:n rauhanturvaoperaatioon joukkoja, jotka menivät Libanoniin ranskalaisten joukkojen tilalle. Suoraa sotilaallista apua Suomi ei voinut antaa.

Eduskuntavaalien alla tehdyssä kyselyssä kaikki muut puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta suhtautuivat myönteisesti presidentti Niinistön ajamaan EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseen. Muina tärkeimpinä kumppaneina puolueet pitivät Ruotsia ja muita Pohjoismaita. (STT 6.4.2019)

Suomen ja Ruotsin puolustusvoimien komentajat allekirjoittivat viime vuoden joulukuussa syvenevän puolustusyhteistyön sotilasstrategisen konseptin. Sen tavoitteena on vahvistaa kummankin maan puolustuskykyä ja toteuttaa yhdessä toimia, joilla muun muassa vahvistetaan turvallisuutta ja ylläpidetään vakautta Itämeren alueella.

Vaikka puolustuksellinen yhteistyö on tärkeää, tärkeintä on pitää huolta omasta puolustuskyvystä sekä vahvasta maanpuolustustahdosta.

Suomalaisten maanpuolustustahto on edelleen vahva. Reserviläisjärjestöjen viime vuoden kesäkuussa julkistaman tutkimuksen mukaan 69 prosenttia suomalaisista puolustaisi Suomen sotilaallisesti myös epävarmalta vaikuttavissa tilanteissa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, mitkä ovat Suomen puolustuksen vahvuudet. Ylivoimaisesti suurimpana vahvuutena suomalaiset pitävät yleistä asevelvollisuutta. Lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista oli tätä mieltä.

Toiseksi suurimpana vahvuutena pidetään sotilaallista yhteistyötä muiden maiden kanssa. Lähes yhtä suurena vahvuutena nähtiin sotilaallinen liittoutumattomuus. Sotilaallisen yhteistyön kannatus ei näkynyt Nato-kannatuksessa. Vain 12 prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti Suomen liittymistä Natoon.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mielestä Suomen pitää säilyttää jatkossakin yleinen asevelvollisuus. Kaikkonen on myös esittänyt, että naiset osallistuisivat ikäluokan kutsuntoihin miesten tavoin. Ikäluokkien pienentymisen vuoksi naisten kansalaispalvelu ja mahdollinen vapaaehtoinen varusmiespalvelus voisivat helpottaa muun muassa varuskuntien säilymistä. (MT 24.1.)

Suomen puolustaminen perustuu siihen, että koko maata puolustetaan. Kaikkosen mielestä onkin tärkeää, että Puolustusvoimat toimii varsin kattavasti ympäri maata. Hänen mukaansa varuskuntia ei olla tämä hallituskauden aikana karsimassa.

Vaikka maata ei puolusteta varuskunnista käsin, mahdollisimman kattava varuskuntaverkosto auttaa osaltaan ylläpitämään Suomelle tärkeää aluepuolustusta. Tätä tavoitetta tukee myös, että Kaikkonen haluaa lisätä etätyön tekemistä puolustusvoimissa.

Uusien hävittäjien hankinnasta tehdään päätös ensi vuoden aikana. Vaikka hävittäjähankinta tulee kalliiksi, pitää huolehtia koko armeijan tarpeista. Muun muassa kyberturvallisuus on pidettävä ajan tasalla.

Tärkeitä on pitää huolta omasta puolustuskyvystä sekä vahvasta maanpuolustustahdosta.

Lue lisää

Yli kaksi kolmesta venäläisestä suhtautuu Suomeen edelleen myönteisesti – suomalaisista tunnetaan parhaiten Haapasalo, Mannerheim ja Häkkinen, Niinistön tuntee vain yksi sadasta

Naisten pakollisilla kutsunnoilla haluttaisiin markkinoida asepalvelusta ja Puolustusvoimia – Rehnin ajatushautomon puheenjohtaja: "Ei-motivoituneiden miesten ei tarvitse sitten niin suurissa määrin osallistua"

Niinistö tapaa Putinin tänään Moskovassa – keskustelunaihe voi olla venäläistaustainen Fennovoiman ydinvoimalahanke

Presidentti Niinistö tapaa Viron uuden presidentin tänään